Εγκαταλείπει ο πρόεδρος της Αιγύπτου τις «κόκκινες γραμμές» στη Λιβύη;



Ιούλιος 17, 2020. 21:42

Λιβυκή εφημερίδα της Τρίπολης αναφερόμενη σε χθεσινές δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου σημειώνει ότι ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι παραιτήθηκε από τον καθορισμό ως «κόκκινες γραμμές» την πόλη Σύρτη και την αεροπορική βάση της αλ Τζούφρα.



«Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ως κόκκινες γραμμές τα δύο σημεία και ότι ο στρατός του θα είχε το δικαίωμα να επέμβει στη Λιβύη. Ωστόσο χθες φαίνεται να παραιτήθηκε από αυτήν την απειλή λέγοντας: Η πρόθεση των κόκκινων γραμμών έγινε ως έκκληση για ειρήνη».



 Υποχώρηση του Σίσι;


Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στη διάρκεια της συνάντησής του με επικεφαλής της Λιβύης, δήλωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος των προσπαθειών της Αιγύπτου προς τη Λιβύη είναι η ειρήνη και η έναρξη της πολιτικής λύσης, σημειώνοντας ότι το αιγυπτιακό κράτος είναι μια χώρα που ζητά την ειρήνη και δεν αποδέχεται τη διαίρεση της Λιβύης και επιδιώκει να σταματήσουν οι μάχες στη χώρα.


Ο Αλ-Σίσι τάχθηκε εναντίον των «εξωτερικών παρεμβάσεων» στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα ήταν ικανοποιημένη μόνο με την πολιτική, κοινωνική και στρατιωτική σταθερότητα της Λιβύης, τονίζοντας ότι οι κόκκινες γραμμές στη Σύρτη και στην Αλ-Τζούφρα αποτελούν έκκληση για ειρήνη.


Αμερικανική πίεση


Η αλλαγή στις δηλώσεις του Σίσι συνέπεσε με τις αμερικανικές δηλώσεις που μίλησαν για πρώτη φορά για την υποστήριξη της Αιγύπτου στον Χαφτάρ. 

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Ντέιβιντ Σένκερ, δήλωσε, επιπρόσθετα,  ότι οι Ευρωπαίοι δεν αντιτάχθηκαν στην ανάμειξη της Ρωσίας, των Εμιράτων ή της Αιγύπτου στη Λιβύη, σύμφωνα με το Reuters.

Από την πλευρά της, η αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη περιέγραψε ως αντικρουόμενα μηνύματα  αυτά που διατυπώθηκαν σε ξένες πρωτεύουσες, που μεταφέρθηκαν από τις λεγόμενες «αραβικές ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης», αναφορικά με το ρόλο των χωρών που υποστηρίζουν τον Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, στο κλείσιμο των πετρελαιοπηγών και των λιμένων φόρτωσης.

 Σημειώνεται ότι πριν από τη συνάντηση του Σίσι  με τους αρχηγούς των φυλών της Λιβύης,  είχε συναντηθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με αξιωματούχο της Αμερικανικής Διοίκησης Αφρικής [US Africa Command] και συζήτησε την κατάσταση στη Λιβύη.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr