Το Αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια


 Ιούλιος 30, 2020. 20:04

Πολιτικο-γεωπολιτική ανάλυση από Σέρβο ιστορικό και αναλυτή



Από τη διάλυση της Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ο αλβανικός παράγοντας συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων παραγόντων αστάθειας στα Βαλκάνια.


 Ταυτόχρονα, οι Αλβανοί είναι ο κύριος γεωπολιτικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Κατά συνέπεια, το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας, το οποίο χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και αντιπροσωπεύει την ιδέα της ένωσης όλων των Αλβανών σε ένα κράτος, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό. 


Δηλαδή, το 1878, η ένωση της Πρίζρεν ζήτησε την αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας των Αλβανών και την αυτονομία της Αλβανίας εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 Σε μια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο τζαμί Μπαϊρακλή στην Πρίζρεν, ζητήθηκε αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που θα ένωνε εδαφικά όλους τους Αλβανούς στα Βαλκάνια. Αυτό το σχέδιο δεν έχει εγκαταλειφθεί μέχρι σήμερα.

Σήμερα, σημαντικός αριθμός Αλβανών στα Βαλκάνια ζει στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα και κεντρική Σερβία. 

Το σενάριο της Μεγάλης Αλβανίας περιλαμβάνει το διαχωρισμό της Δυτικής Βόρειας Μακεδονίας (Στρούγκα, Κούτσεβο, Ντεμπάρ, Τέτοβο,  Γκόστιβαρ, Κουμάνοβο, μέρος της πρωτεύουσας Σκόπια), πόλεις στη νότια Σερβία (Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και μέρος της Μέντβεντζα), νότιο και ανατολικό Μαυροβούνιο (δήμοι Ούλτσινι και Τούζι), και τμήματα των δήμων Μπαρ, Πλαβ, Ροζάγιε Γκουσίνιε), καθώς και στην ελληνική νότια Ήπειρο, στο τμήμα της λεγόμενης Τσαμουριάς. 

Σύμφωνα με την ισορροπία ισχύος στην περιοχή, εάν είναι απαραίτητο, αυτά τα σύνορα μπορούν να μειωθούν, εάν αποδειχθεί ότι είναι αδύνατο να δημιουργηθούν στην επιθυμητή μορφή.

Ένας από τους κύριους τρόπους επίτευξης αυτού του αλβανικού στρατηγικού στόχου είναι η χειραγώγηση, τόσο σε σχέση με τον ισχυρισμό ότι οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες στα Βαλκάνια, όσο και σε σχέση με τα δημογραφικά τους. Με την υποστήριξη της Δύσης, ο αριθμός των Αλβανών στην περιοχή αναπροσαρμόζεται συνεχώς. Επομένως, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε την πραγματική κατάσταση με τον αριθμό των Αλβανών στην περιοχή. 

 

Ο πραγματικός πληθυσμός των Αλβανών στην περιοχή



Μετά από δεκαετίες αύξησης του αριθμού των Αλβανών στη Σερβία, με την ευλογία των Γιουγκοσλαβικών Κομμουνιστών και του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το 2011, πραγματοποιήθηκε απογραφή στο Κοσσυφοπέδιο.

 Τα τελικά αποτελέσματα για την απογραφή του 2011 έδειξαν ότι το Κοσσυφοπέδιο (εκτός του βόρειου Κοσσυφοπεδίου) έχει 1.739.825 κατοίκους. 

Το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο κατοικείται κυρίως από Σέρβους. 

Πριν από την απογραφή, η Δύση υπολόγισε ότι το Κοσσυφοπέδιο είχε πληθυσμό άνω των 2 εκατομμυρίων. 

Η τελευταία εκτίμηση από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ είναι ότι τον Ιούλιο του 2016, υπήρχαν 1.883.018 κάτοικοι στο Κοσσυφοπέδιο.

 Ωστόσο, στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα δεδομένα μεγεθύνονται τεχνητά. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, το Κοσσυφοπέδιο έχει λιγότερους από 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 150.000 μη Αλβανών (1). Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε ανάλυση της τηλεφωνικής κίνησης και των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας κατά κεφαλή στο Κοσσυφοπέδιο.

 Ωστόσο, αυτό που όλοι συμφωνούν είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των Αλβανών μειώθηκε απότομα στο Κοσσυφοπέδιο. 

Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η μεγάλη φτώχεια και η διαφθορά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχε η Μυστική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου στο Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, μόνο τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, περισσότεροι από 50.000 Αλβανοί έφυγαν από το Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένων 6.000 μαθητών δημοτικού σχολείου.

  Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, δηλώνουν ότι περισσότερα από 100.000 άτομα μετανάστευσαν από το Κοσσυφοπέδιο από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, αλλά ότι αξιωματούχοι κρύβουν αυτές τις πληροφορίες, ενώ άλλα ισχυρίζονται ότι ο αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος και υπερβαίνει το 6% του συνολικού πληθυσμού (2). Σε εκείνη την περίοδο, η μετανάστευση έφτασε στο αποκορύφωμά της, αλλά σε μικρότερο αριθμό συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


Οι πληθυσμοί μέσα στην Αλβανία

 


Επισήμως, η Αλβανία είναι μία από τις πιο ομοιογενείς χώρες στα Βαλκάνια, αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι διαφορετικά. 

 

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι Αλβανοί αποτελούσαν 2.312.356 (82,6%) κάτοικοι της Αλβανίας, Έλληνες 24.243 (0,9%), Μακεδόνες 5.512 (0,2%) και Μαυροβούνιοι 366 (0,01%). , Αρμάνοι 8,266 (0,30%), Ρομά 8,301 (0,3%), Βαλκανικοί Αιγύπτιοι 3,368 (0,1%) και άλλοι 2.644 (0,1%). Περίπου 14% ή 390.938 κάτοικοι δεν έδειξαν εθνικότητα και 44,144 (1,6%) δεν ήταν σχετικοί. Ο κατάλογος συνοδεύτηκε από πολλές καταγγελίες για παρατυπίες.



Ο πραγματικός ελληνικός πληθυσμός στην Αλβανία

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σερβικών οργανώσεων, περισσότεροι από 30.000 Σέρβοι ζουν στην Αλβανία, κυρίως στη βόρεια Αλβανία (3).

 

 Η κυβέρνηση στα Τίρανα χειραγωγεί περισσότερο ως προς τον αριθμό των Ελλήνων. Ο πραγματικός αριθμός των Ελλήνων στην Αλβανία είναι περίπου 200.000 και οι ουδέτεροι δυτικοί ειδικοί συμφωνούν με αυτόν τον αριθμό. 

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι περίπου 300.000 Έλληνες ζουν στην Αλβανία. 

 

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον ελληνικό πληθυσμό, η επίσημη Ουάσιγκτον πιστεύει ότι το 1,17% των Ελλήνων ζει στην Αλβανία, γεγονός που αποδυναμώνει σημαντικά τους Έλληνες στον αγώνα για τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα. 

 

Στην Αλβανία, η μετανάστευση είναι σταθερή, λόγω του εγκλήματος, της διαφθοράς και της κακής διακυβέρνησης. Από την πτώση του κομμουνισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως το 2015, ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την Αλβανία (4).

Οι Αλβανοί στη Σερβία



Στη νότια Σερβία, σύμφωνα με την απογραφή του 2002, ο δήμος Πρέσεβο είχε 31.098 Αλβανούς και μόλις κάτω από 4.000 μη Αλβανούς, ο δήμος Μπουγιάνοβατς είχε 23.681 Αλβανούς και 19.000 μη Αλβανούς, ενώ ο δήμος Μέντβεντζα είχε μόλις 8.000 Σέρβους και 2.816 Αλβανούς. 

Οι Αλβανοί μποϊκοτάρισαν την απογραφή του 2011 επειδή περισσότεροι από 30.000 Αλβανοί μετανάστευσαν από τους δήμους Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβέντζα στη Δύση, πράγμα που σημαίνει ότι η εθνοτική δομή έχει αλλάξει σημαντικά. 

Οι εκπρόσωποι των σερβικών ενώσεων από αυτούς τους τρεις δήμους επισημαίνουν ότι τα δεδομένα, τα οποία θεωρούνται επίσημα, είναι πλαστά και ότι μόνο οι μισοί Αλβανοί από αυτούς τους επίσημους δήμους ζουν σε αυτούς τους τρεις δήμους. Οι ντόπιοι Σέρβοι ισχυρίζονται ότι επί του παρόντος υπάρχουν λιγότεροι από 12.000 Αλβανοί στον δήμο Μπουγιάνοβατς, ο οποίος είναι διπλάσιος από την απογραφή του 2002, τον οποίο οι Αλβανοί θεωρούν ότι είναι η μόνη πραγματική απογραφή. 

 

 

Ο πρόεδρος του Συντονιστικού Φορέα για τους δήμους Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεέντβεντζα, Ζόραν Στάνκοβιτς, προέβη σε δήλωση ότι το κράτος εξετάζει μια νέα απογραφή, αλλά ότι είναι ακόμη νωρίς για την ημερομηνία της διεξαγωγής της, επειδή όλα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα. 

Ο κ. Στάνκοβιτς έκανε αυτή τη δήλωση το 2013, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα σε αυτό το ζήτημα (5). 

Οι Σέρβοι από το Μπουγιάνοβατς ισχυρίζονται ότι υπάρχουν πολιτικές διακρίσεις με το παιχνίδι του αριθμού των Αλβανών, γι’ αυτό έχουν γίνει πολίτες δεύτερης κατηγορίας στη χώρα τους και αναμένουν από το κράτος να ρυθμίσει τους καταλόγους ψηφοφόρων, οι οποίοι λένε ότι είναι γεμάτοι με ανύπαρκτα ονόματα και ανύπαρκτους πολίτες.

 

Το κυριλλικό αλφάβητο έχει απορριφθεί στο Μπουγιάνοβατς, όπως και η σερβική γλώσσα σε επικοινωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση. 

 

Τα τοπωνύμια είναι μια ειδική ιστορία, επειδή το 2014, η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε να αλλάξει τις σερβικές πινακίδες με ονόματα τρομοκρατών από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (UCK) (6). 

 

Στη Βόρεια Μακεδονία

 

 Ταυτόχρονα, τέτοια αιτήματα έγιναν στη Βόρεια Μακεδονία, όπου οι Αλβανοί έχουν εδαφικές αξιώσεις και όπου έχουν ενισχυθεί σημαντικά πολιτικά, με την άφιξη του Ζάεφ στην εξουσία.



Σύμφωνα με την απογραφή της Βόρειας Μακεδονίας το 2002, οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού. Στην απογραφή του 2011 οι Αλβανοί έκαναν μποϊκοτάζ,  μετά από δέκα ημέρες απογραφής. 

 

Ο νόμος της Βόρειας Μακεδονίας απαγορεύει την καταμέτρηση των πολιτών που ζουν στο εξωτερικό για περισσότερο από ένα χρόνο. 

Δεδομένου ότι ένας σημαντικός αριθμός Αλβανών εγκατέλειψε τη Βόρεια Μακεδονία και πήγε στη Δύση, θα εμφανιζόταν ο πραγματικός αριθμός Αλβανών που ζούσαν στη χώρα. 

 

Εκείνη την εποχή, το κυβερνών εθνικό-συντηρητικό κόμμα της Βόρεια Μακεδονίας, το VMRO-DPMNE, επεσήμανε ότι υπήρχε χειραγώγηση στην απογραφή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, υπάρχουν 120.000 Αλβανοί που δεν έχουν αποδημήσει από τη χώρα.  Και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. 

Η Συμφωνία της Οχρίδας του 2001, η οποία έληξε μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών και των ενόπλων δυνάμεων του κράτους της Βόρεια Μακεδονίας, βασίζεται στην απογραφή του 2002. 

Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων, κυρίως οι Αλβανοί, έχουν μεγαλύτερη πολιτική επιρροή, τόσο σε κρατικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. 

Σε μέρη όπου αποτελούν περισσότερο από το 20% του πληθυσμού, στους Αλβανούς έχουν περισσότερα δικαιώματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Υπήρξε επίσης τεχνητή αύξηση του αριθμού των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία.

 

 Μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο πήγε στη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών, περίπου 300.000 Αλβανοί έχουν μεταβεί στη Βάρεια Μακεδονία. 

Από τότε περίπου 150.000 Αλβανοί που έχουν λάβει ιθαγένεια της Βόρειας Μακεδονίας,  βρήκαν μόνιμο καταφύγιο στην χώρα αυτή. 

Αυτό επηρέασε επίσης σημαντικά την εθνοτική δομή της Βόρειας Μακεδονίας (7). 

 

 Στο Μαυροβούνιο



Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 30.439 Αλβανοί ζουν στο Μαυροβούνιο. Και αποτελούν το 4,91% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου. 

Και στο Μαυροβούνιο, οι Αλβανοί είναι δυσαρεστημένοι με τη θέση τους και διαμαρτύρονται για διακρίσεις, παρόλο που έχουν δικαιώματα τα οποία μόνο οι Σέρβοι μπορούν να ονειρευτούν.

 Όπως και στις γειτονικές χώρες, δημιούργησαν προβλήματα στο Μαυροβούνιο. 

Μια ομάδα Αλβανών που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις και ένοπλες συγκρούσεις σε αλβανικά κατοικημένα μέρη του Μαυροβουνίου συνελήφθησαν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση "Μάχη του Αετού", η οποία διεξήχθη από την αστυνομία του Μαυροβουνίου. 

 

Η ομάδα, η οποία συνελήφθη το 2006, καταδικάστηκε σε 51 χρόνια φυλάκισης. Ο κύριος στόχος της ομάδας ήταν "παραβίαση της συνταγματικής τάξης και ασφάλειας του Μαυροβουνίου", "προκαλώντας αστάθεια, θρησκευτική και εθνική μισαλλοδοξία" και "θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή, την ιδιοκτησία, τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις", δήλωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου εκείνη την εποχή.

Η υποστήριξη προς τους Αλβανούς



Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας- SFRY, γεωπολιτικά ενίσχυσε σημαντικά τη θέση τους στα Βαλκάνια, το αλβανικό ζήτημα άνοιξε ξανά. 

 

Η ιστορία της αλβανικής δραστηριότητας από τα τέλη του 20ού αιώνα είναι σημαντική γιατί μας δείχνει όλη την υποκρισία των δυτικών δυνάμεων.

 Και αν η Δύση υποστηρίζει επίσημα τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την προστασία όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων, για παράδειγμα των συμμάχων της στα Βαλκάνια, μπορούμε να δούμε ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι.

 

 Όταν το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επίθεση εναντίον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και μετά την υπογραφή στρατιωτικής-τεχνικής συμφωνίας στην πόλη του Κουμάνοβο, ο σερβικός στρατός αποχώρησε από το Κοσσυφοπέδιο. Και εδώ μπορούσαμε να δούμε την ουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Όλα όσα συνέβησαν αργότερα ήταν με την έγκριση της Ουάσιγκτον. Και στο Κοσσυφοπέδιο, υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, έχουν συμβεί τρομερά πράγματα.

Το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο



Από την άφιξη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν αποβληθεί περισσότεροι από 250.000 μη Αλβανοί. 

Με άλλα λόγια, πραγματοποιήθηκε εθνοκάθαρση. 

 

Στις 17 Μαρτίου 2004, μπροστά σε στρατεύματα του ΝΑΤΟ, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησαν μια επίθεση εναντίον Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

 Ήταν η μεγαλύτερη αναταραχή μετά τον πόλεμο 1998-1999 στο Κοσσυφοπέδιο. 

 

Ο επίσημος λόγος για την αναταραχή ήταν ο πνιγμός δύο Αλβανών παιδιών σε ένα ποτάμι στο χωριό Κάμπρα, για τον οποίο  θάνατο τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί  Αλβανών κατηγόρησαν τους Σέρβους από το γειτονικό χωριό Ζούμπατς. 

 

Στην πραγματικότητα, ήταν απλώς μια δικαιολογία για εθνοκάθαρση των Σέρβων. Όλα έγιναν με τη σιωπηρή έγκριση της Δύσης. Κατά τη διάρκεια των ταραχών, περίπου 4.000 Σέρβοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο. 

 

Κατά τη διάρκεια του πογκρόμ, 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 35 Ορθόδοξα μοναστήρια καταστράφηκαν ή βεβηλώθηκαν και περίπου 930 Σερβικά σπίτια κάηκαν και καταστράφηκαν. 

 

Εκτός από την δημόσια καταδίκη όλων των διεθνών παραγόντων, πολλοί συμμετέχοντες παραμένουν ατιμώρητοι σήμερα. Η μικρή ομάδα που τιμωρήθηκε με απίστευτα μικρές ποινές.

 

Και στη Βόρεια Μακεδονία

 

Παρόμοιο συνέβη στη  Βόρεια Μακεδονία  . Ο Αλεξάνταρ Νταμόβσκι, διευθυντής της εφημερίδας Ντέβνικ, η οποία είχε την υψηλότερη κυκλοφορία έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες στην πύλη της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης ‘Dani’ στις 31 Αυγούστου 2001:

«Επί του παρόντος, βρίσκονται 60.000 πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία έξω από τα σπίτια τους, αλλά όχι με τη δικής τους θέλησης. Εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από Αλβανούς εξτρεμιστές που λειτουργούσαν στην χώρα. 

Η πίεση προς τους πολίτες σε όλη την επικράτεια όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί, αυξάνεται καθημερινά. Οι πολίτες στο Τέτοβο και το Γκόστιβαρ είναι κλειδωμένοι στα σπίτια τους, δεν μπορούν να βγουν ... "

Τεχνητό το αλβανικό ζήτημα



Βασικά, το αλβανικό ζήτημα επιβάλλεται τεχνητά. Το εγχείρημα της Μεγάλης Αλβανίας σήμερα δεν είναι απλώς μια εξτρεμιστική ιδέα, αλλά ένα έργο που απολαμβάνει ισχυρή υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη ορισμένων ισλαμικών κύκλων.

 

 Δηλαδή, το αμερικανικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης Αλβανίας εισήλθε σε ενεργό φάση μετά την αποσύνθεση μιας μεγαλύτερης Γιουγκοσλαβίας. Από τότε μέχρι σήμερα, διεξήχθη με στρατιωτικά και διπλωματικά μέσα.


Φυσικά, υπάρχει μια ιστορία εμπλοκής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και πρέπει να εξεταστούν πολλά βασικά σημεία:


1. Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στους εμφύλιους πολέμους στην Κροατία και τη Βοσνία, στον ενεργό αγώνα εναντίον των Σέρβων, καθώς και κυρώσεις κατά της Σερβίας, οι οποίες έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τη Σερβία.


2. Βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999 και κατοχή του Κοσσυφοπεδίου.

 

3. Η επανάσταση που έλαβε χώρα στη Σερβία στις 5 Οκτωβρίου 2000, που σήμαινε την ειρηνική κατοχή της Σερβίας, η οποία ξεκίνησε την καταστροφή του ισχυρού σερβικού στρατού.


4. Ο σύντομος πόλεμος στη πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας και η Συμφωνία της Οχρίδας που επιβλήθηκε στους Σλαβομακεδόνες, ως αμερικανικό σχέδιο που ξεκίνησε τη διαδικασία «πολιτικών» μεταρρυθμίσεων στη χώρα μέσω συνταγματικών αλλαγών και την έγκριση μιας σειράς νέων νόμων που έδωσαν πολύ περισσότερη δύναμη στους Αλβανούς στην τότε πΓΔΜ.



5. Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, η οποία έχει αποδυναμώσει τη Σερβία. Με το διαχωρισμό του Μαυροβουνίου από τη Σερβία, η Σερβία έχασε την πρόσβαση στη θάλασσα.


6. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008, αν και αυτό ήταν αντίθετο με το διεθνές δίκαιο.


Και στις δύο Αλβανικές πολιτείες σήμερα, όπως και πριν, υπάρχει ένας κανόνας εγκλήματος και διαφθοράς. 

 

Το λογικό ερώτημα είναι γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες άλλες Δυτικές δυνάμεις έχουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον να υποστηρίξουν τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας.

 

 Η απάντηση είναι στη γεωπολιτική και την ιστορία. Η Δύση χρειάζεται τη Μεγάλη Αλβανία ως μια άλλη μάστιγα εναντίον των Σέρβων.

 

 Επειδή οι Σέρβοι είναι  οι Βαλκάνιοι Ρώσοι στα μάτια Δυτικών ιστορικών και γεωπολιτικών.

 Το 1876, κατά τη διάρκεια του σερβικοτουρκικού πολέμου, ο Μπέντζαμιν Ντισραέλι, πρωθυπουργός της βρετανικής κυβέρνησης, κατηγόρησε τη Σερβία ότι διεξήγαγε «ψυχρό και εγκληματικό πόλεμο ενάντια σε όλες τις αρχές της δημόσιας ηθικής και τιμής». 

 

Αποκάλεσε τον σερβικό εθνικό απελευθερωτικό αγώνα «Σερβική συνωμοσία με τη βοήθεια Ρώσων χρημάτων και Ρώσων στρατιωτών».

 

 Χαίρεται σε κάθε ήττα της Σερβίας και το φθινόπωρο του 1877 πρότεινε στους Αυστριακούς να πάρουν τη Σερβία. 

 

Σερβοφοβία, που έχει επικρατήσει για σχεδόν δύο αιώνες στο μυαλό των στρατηγικών στο Λονδίνο, συνέβη για έναν λόγο - ο φόβος ότι οι Σέρβοι ήταν "οι κύριοι μοχλοί των Ρώσων Κοζάκων προς τα ζεστά νερά της Μεσογείου".

 

Γι 'αυτό, μετά το ξέσπασμα της Πρώτης Σερβικής Εξέγερσης, η κύρια κατεύθυνση της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής ήταν η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας (8).


Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Μεγάλη Βρετανία σήμερα έχει την απόλυτη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία στοχεύει στη συνεχή αποδυνάμωση των Σέρβων. 

 

Προκειμένου να τερματιστεί η καταστροφική αμερικανική και βρετανική πολιτική στα Βαλκάνια για τα σερβικά συμφέροντα, απαιτείται ισχυρότερη παρουσία της Ρωσίας και της Κίνας στα Βαλκάνια, κυρίως στη Σερβία. 

 

Μια ισχυρή Σερβία είναι η καλύτερη πρόληψη της Ευρύτερης Αλβανίας. Η Ρωσία έχει κάνει πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά εξακολουθεί να μην είναι αρκετά.

 

 Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία έχει αυξηθεί σε πολύ υψηλότερο επίπεδο.

 Σήμερα, στα Δυτικά Βαλκάνια, η Σερβία έχει τον ισχυρότερο στρατό. 

Αλλά η οικονομική συνεργασία δεν είναι αρκετά καλή. Οι ρωσικές επενδύσεις στη Σερβία είναι κυρίως στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος είναι στρατηγικός τομέας για τη Ρωσία, αλλά με ενεργειακή συνεργασία, είναι επίσης απαραίτητες οι επενδύσεις στη σερβική γεωργία. 

Με επενδύσεις στη σερβική γεωργία, Η Ρωσία θα εδραιώσει στρατηγικά τη θέση της στη Σερβία. Στον διπλωματικό τομέα, είναι απαραίτητο να αποκλείσουμε οποιαδήποτε λύση για το Κοσσυφοπέδιο, η οποία δεν είναι σύμφωνη με το ψήφισμα 1244. Χωρίς ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, το έργο της Μεγάλης Αλβανίας είναι αδύνατο.

 

Συγγραφέας: Slaviša Batko Milačić



Παραπομπές:

(1) https://rs-lat.sputniknews.com/analize/201903091119093800-albanci-kosovo-/

(2) http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:533284-Izbeglo-vise-od-100000-Albanaca-sa-KiM-Taci-Iseljavanje-zbog-viza

(3) http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/region/2850428/kako-zive-srbi-u-albaniji.html

(4) http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/region/1841964/velika-seoba-albanaca-milion-ljudi-otislo-za-cetvrt-veka.html

(5) https://www.in4s.net/zasto-albanci-sa-juga-srbije-izbegavaju-popis-stanovnistva/?lang=lat

(6) http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:651516-STOP-DISKRIMINACIJI-SRBA-U-BUJANOVCU-Sve-funkcije-Albancima-nema-cirilice-ulicama-imena -τρομοκράτης

(7) https://rs-lat.sputniknews.com/vesti/201612101109195820-Makedonija-izbori-Velika-Albanija-Albanci/

(8) http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:779169-SUSRET-SA-ISTORIJOM-Srbofobija-Engleza-duga-gotovo-dva-veka

--