Le Monde: Ο Ερντογάν σε αναζήτηση της κόκκινης γραμμής του στη Μεσόγειο

Αύγουστος 14, 2020. 08:13

 

Την Πέμπτη 13 Αυγούστου, δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale, το ελικοπτεροφόρο Tonnerre και η φρεγάτα La Fayette, συμμετείχαν σε κοινή άσκηση με το ελληνικό ναυτικό στα ανοικτά του νησιού Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα. 


Η τοποθεσία έχει καταστεί ζώνη κινδύνου από τότε που το τουρκικό σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis, συνοδευόμενο από πολεμικά σκάφη, πραγματοποίησε έρευνες εκεί, σε μεγάλη δυσαρέσκεια της Αθήνας, η οποία έθεσε το ναυτικό της και τον στρατός της σε εγρήγορση.

Με την «επιθυμία της να διασφαλίσει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου», η Γαλλία βοήθησε την Ελλάδα.

Μια απόφαση που εκτιμάται από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης,  όπως σημειώνει η εφημερίδα Καθημερινή χαιρετίζει, στην πρώτη σελίδα της Πέμπτης, το «μήνυμα σταθερότητας από τη Γαλλία στην Άγκυρα».

Θεωρώντας «ανησυχητική» την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αποφάσισε, «σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους», να ενισχύσει προσωρινά την παρουσία του γαλλικού στρατού στην περιοχή.


Αποθέματα υδρογονανθράκων


Η γαλλο-ελληνική ναυτική άσκηση στοχεύει να στηρίξει την Ελλάδα και την Κύπρο, αντιμέτωπες με την αυξανόμενη επιθετικότητα από τη γειτονική Τουρκία.

Η Αθήνα και η Άγκυρα ανταγωνίζονται για την κυριαρχία πολλών τομέων της Μεσογείου στους οποίους θα μπορούσαν να υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων.

Οι δύο πλευρές έχουν, εδώ και καιρό, αποκλίνει από την έκταση των ηπειρωτικών υφαλοκρηπίδων τους στη θάλασσα.

Ωστόσο,  όταν από τον Ιανουάριο του 2020, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου 1.900 χλμ - που ονομάστηκε EastMed - για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, η Τουρκία έχει διπλασιάσει την επιθετικότητα της.

Η απομόνωσή της στην περιοχή είναι προφανής. Δεν υπάρχουν Τούρκοι πρέσβεις στην Αίγυπτο ή το Ισραήλ εδώ και χρόνια. Με την Ελλάδα, οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα θυελλώδεις.


Διαμεσολάβηση από την Άνγκελα Μέρκελ και οι νέες εντάσεις


Στη Μεσόγειο, ένα ατύχημα με την Ελλάδα είχε ήδη αποφευχθεί στα μέσα Ιουλίου ακριβώς έξω από το Καστελόριζο. Η αποστολή από την Τουρκία του πλοίου της Oruç Reis, συνοδευόμενη από 18 στρατιωτικά πλοία, ανησύχησε πολύ την Αθήνα.  Η ηρεμία επέστρεψε χάρη στη μεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, της οποίας η χώρα κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Οι δύο χώρες είχαν υποσχεθεί να ανανεώσουν τον διάλογο, ο οποίος έχει ενταθεί από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016. Αλλά στις 6 Αυγούστου, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους, που αντικαθιστά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο, μια συμφωνία που δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Ο Ερντογάν δεν μπορούσε να το αντέξει », εξηγεί ο Παναγιώτης Τσάκωνας, ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (Eliamep).  

 

 (Βάσει δικαιωμάτων το άρθρο συνεχίζεται στη Le Monde)

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr