Σερβία: Κλήθηκε ο πρέσβης της Ρωσίας για εξηγήσεις στη δημοσίευση της Ζαχάροβα


Σεπτέμβριος 7, 2020. 20:46

 

Ο Ρώσος Πρέσβης στη Σερβία, Αλεξάντερ Μποτάν-Χαρτσένκο κλήθηκε στο Σερβικό Υπουργείο Εξωτερικών να εξηγήσει προφορικά την κατάσταση με τη δημοσίευση της εκπροσώπου του  ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα σχετικά με την επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, τον είχε καλέσει πριν συναντηθεί με τον Ρώσο πρέσβη.

Σύμφωνα με τον ανώτερο διπλωμάτη της Σερβίας, η δημοσίευση της Ζαχάροβα «δημιούργησε περιττή ένταση» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών , επομένως η συμμετοχή του Λαβρόφ ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

«Είναι ευχάριστο και σημαντικό για μένα ότι ο ίδιος ο Λαβρόφ, το πρώτο άτομο στη ρωσική διπλωματία, συμμετείχε στην επίλυση της κατάστασης», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας αναφέρει ότι το περιστατικό τελείωσε. Το υπουργείο εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι «δεν θα αφήσει ίχνη στις καλές σχέσεις» μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι πιθανότατα υπήρξε παρανόηση σχετικά με «ορισμένες διατυπώσεις» στην ανακοίνωση της Μαρίας Ζαχάροβα και επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας είναι στρατηγικής φύσης, επίσης, ότι οι Σέρβοι είναι αδελφικός λαός για τους Ρώσους.

«Είναι πιθανό να υπήρχε παρανόηση σχετικά με ορισμένες διατυπώσεις, αλλά ξέρω ότι ο συνάδελφός μου ζήτησε συγγνώμη. Επομένως, ξεκινώ από το γεγονός ότι κανείς δεν θα αμφισβητήσει τη δέσμευση και τον βαθύ σεβασμό που έχουμε για τη Σερβία ως σύνολο και για την ηγεσία», δήλωσε ο Πέσκοφ, σύμφωνα με τη σερβική ‘Politika’.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr