Ο Ερντογάν δοκιμάζει την υπομονή του Πούτιν


Οκτώβριος 5, 2020. 22:06

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με την παρέμβαση της Τουρκίας στις τρέχουσες συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας σε έναν αγώνα για τον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γράφει το Bloomberg.


Σύμφωνα με το πρακτορείο , η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά το Αζερμπαϊτζάν στις συγκρούσεις, διότι το θεωρεί ως μέσο για να επεκτείνει τη ζώνη επιρροής του στον Καύκασο, αλλά κινδυνεύει να απορριφθεί από τη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να χτυπήσει τα τουρκικά συμφέροντα σε διάφορες περιοχές.


«Ο Ερντογάν δοκιμάζει πραγματικά την υπομονή του Πούτιν. Τον ενοχλεί όλο και περισσότερο», αναφέρει στο Bloomberg, ο Αλεξάντερ Ντούνκιν  [Alexander Dynkin], επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος συμβουλεύει, επίσης, το Κρεμλίνο.

Alexander Dynkin

Η Τουρκία και η Ρωσία κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αμοιβαία επωφελής σχέση, που επιδεινώθηκε από τις διαφορές στους εμφύλιους πολέμους της Συρίας και της Λιβύης, στους οποίους και οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές, αναφέρει το άρθρο. Σύμφωνα με το Bloomberg, το Nagorno-Karabakh προκαλεί δυσφορία στη Ρωσία.

«Εάν αποδειχθεί η άμεση εμπλοκή του τουρκικού στρατού ή μαχητών από τη Συρία, θα γίνει κόκκινη γραμμή. Αυτό δεν είναι το είδος της πολυπολικότητας που ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε να δει », δήλωσε ο Ντούνκιν.

Το άρθρο σημειώνει ότι τόσο το Παρίσι, όσο και η Μόσχα ανέφεραν ότι οι Σύριοι μαχητές πέρασαν από την Τουρκία για να πολεμήσουν τον αρμενικό στρατό. Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αρνούνται αυτές τις κατηγορίες, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Προς το παρόν, αυτές οι δύο μεγάλες αρκούδες καταφέρνουν να καθορίσουν την επικράτειά τους, αλλά ο Ερντογάν πρέπει να προσέχει να μην υπερβαίνει τα όρια. Η χώρα του είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η Ρωσία θεωρείται ο  κυρίαρχος παίκτης εδώ »- ανέφερε στο Bloomberg, ο πολιτικός αναλυτής της Μόσχας, Αρκάδι Ντουμπνόφ.

 «Московский комсомолец»

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr