Παρέμβαση ΗΠΑ: Τα Σκόπια αξίζουν ευρωπαϊκό μέλλον

 


Νοέμβριος 29, 2020. 21:26

 

«Ενθαρρύνουμε εσάς και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσετε να αναζητάτε λύσεις σε διμερή ζητήματα- εκτός της διαδικασίας ένταξης της χώρας σας στην ΕΕ- ώστε να σημειώσετε πρόοδο σε αυτές τις προσπάθειες ανοίγοντας και κλείνοντας τα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε σήμερα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος στις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ, σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, όπως σημειώνει η βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ».

 

"Σας συνιστούμε να προσπαθήσετε να διεξαγάγετε τις συνομιλίες με καλή πίστη και να διατηρήσετε τη δέσμευσή σας, ώστε να διασφαλίσετε το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο η χώρα έχει δείξει ότι του αξίζει», δήλωσε ο Ρίκερ στην επιστολή.

 

Ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν τη Βόρεια Μακεδονία στην ένταξή τους στην ΕΕ. 

 

Εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι κράτη μέλη της ΕΕ δεν συμφώνησαν να εγκρίνουν το πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΕ για τη χώρα.

 

«Η χώρα σας έχει δείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ένας μεγάλος φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. 

»Η ένταξη της χώρας σας στην ΕΕ παραμένει το μεγαλύτερο κοινό μας συμφέρον και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε και να σας υποστηρίζουμε, μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, στη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ», δήλωσε ο Ρίκερ.

 

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν και κατανοούν τις προκλήσεις και τα περίπλοκα ζητήματα που αντιμετωπίζει η διαδικασία και σημειώνει ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι δεν παρεκκλίνει όταν είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι απαραίτητες διαδικασίες για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για τους δικούς τους και τους πολίτες των γειτονικών χωρών.

 

 Ο Ρίκερ τονίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία το απέδειξε φθάνοντας στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και στη Συμφωνία Γειτονίας και Φιλίας με τη Βουλγαρία το 2017, η οποία έθεσε τα θεμέλια για ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr