«Το βουλγαρικό βέτο ως ‘κρύο ντουζ’ θα κάνει τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τις ψευδαισθήσεις»


«Προσπαθούμε να τους υποστηρίξουμε να πληρούν τα κριτήρια, ένα από τα οποία είναι η επίλυση διμερών ζητημάτων με τους γείτονες, αλλά προφανώς, δεν το θέλουν. Έτσι εκπληρώνουμε τη συμφωνία μας, αυτοί όχι», σχολίασε ο Καρακατσάνοφ.

 

Νοέμβριος 7, 2020. 21:16

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ δήλωσε ότι μπορεί ακόμη να βρεθεί λύση για το αν η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, εξηγώντας ότι τα Σκόπια έχουν υποτιμήσει την κατάσταση, πιστεύοντας ότι η Βουλγαρία θα κάνει παραχωρήσεις στο όνομα των καλών σχέσεων.

«Προσπαθούμε να τους υποστηρίξουμε να πληρούν τα κριτήρια, ένα από τα οποία είναι η επίλυση διμερών ζητημάτων με τους γείτονες, αλλά προφανώς, δεν το θέλουν. Έτσι εκπληρώνουμε τη συμφωνία μας, αυτοί όχι», σχολίασε ο Καρακατσάνοφ σε απάντηση σε δήλωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ότι η Βουλγαρία παραβίασε το άρθρο 2 της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας.

Σε συνέντευξή του για την εκπομπή "Βρυξέλλες 1" στην «АВ ТВ», ο Καρακατσάνοφ δήλωσε ότι Βόρεια Μακεδονία δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης με την ΕΕ, επειδή η κυβέρνηση στα Σκόπια προσπαθεί εδώ και πάνω από τρία χρόνια να μην εφαρμόζει τη Συμφωνία με τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε κανένα από τα σημεία αυτής της Συμφωνίας, που υπογράφηκε την 1η Αυγούστου 2017.

Σύμφωνα με τον Καρακατσάνοφ, τα Σκόπια «συμπεριφέρονται επιθετικά» τώρα που είναι υποψήφια για ένταξη, δείχνοντας «προφανείς διεκδικήσεις προς τη Βουλγαρία - για μειονότητα, κλοπή ιστορίας και ρητορική μίσους κατά της Βουλγαρίας».

«Φανταστείτε τα Σκόπια αύριο στην ΕΕ - ποιος θα επωφεληθεί από αυτό;»

 «Η Βουλγαρία σίγουρα θα χάσει εάν έχει έναν γείτονα όπως η Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και έχει τέτοιο τόνο και συμπεριφορά», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Όσον αφορά την πρότασή του για την επισύναψη ενός παραρτήματος της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας του 2017, ο Καρακατσάνοφ είπε ότι πρέπει να υπάρχει  ένα γραπτό έγγραφο γιατί, όπως τονίζει, «δεν πιστεύει στις δηλώσεις των πολιτικών των Σκοπίων».

«Αν τους αφήσουμε τώρα, θα μας υποβάλουν ξανά αυτούς τους ισχυρισμούς αύριο». «Και τότε, ως μέλος της ΕΕ, θα δημιουργήσουν ένα σοβαρό πρόβλημα», ισχυρίστηκε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας.

Όπως είπε, το βουλγαρικό βέτο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι ένα «κρύο ντους» για τα Σκόπια.

mkd

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr