Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν επηρεάζουν τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας


Δεκέμβριος 29, 2020. 18:19

Η Τουρκία σχεδιάζει να παράγει το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V»  κατά του Covid-19 V στην επικράτειά της.

 Αυτό ανακοινώθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν θα παρεμποδίσουν τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Στη συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες στο Σότσι, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε την πρόθεση των δύο χωρών να συνεχίσουν τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία τους στο μέλλον:

«Όπως έχει σημειώσει επανειλημμένα ο Πρόεδρος Πούτιν, εκτιμούμε την αρχική στάση των Τούρκων ομολόγων μας να συνεχίσουν τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη πίεση από την Ουάσινγκτον, η οποία ασκεί ανοιχτή πίεση προς το συμφέρον των Αμερικανών παραγωγών μέσω μη εμπορικών και παράνομων μεθόδων».

Ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιέγραψε ως «πράξη επιθετικότητας ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας» την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν κυρώσεις σε αυτήν για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

 Από δηλώσεις κατέστη σαφές ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη συμφωνία με τη Μόσχα.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελούν εναλλακτική λύση στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την παραγωγή του πρώτου ρωσικού εμβολίου ‘Sputnik V’ από τηνΤουρκία κατά του Covid-19, , εξελίχθηκαν θετικά.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης κοινά ενεργειακά έργα όπως ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου και ο αγωγός αερίου Turkish Stream.

Bnr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr