Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Μεγάλοι οι κίνδυνοι για αεροσκάφη της Συμμαχίας με το τουρκικό S-400

 


Δεκέμβριος 29, 2020. 19:01

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα, 29 Δεκεμβρίου 2020, ότι τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα (SAM) που αγοράστηκαν από την Τουρκία  αποτελούν σοβαρή απειλή για τα αεροσκάφη των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Βόρειας Ατλαντικής Συμμαχίας , το σύστημα που παράγεται στη Ρωσία δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην αεροπορική άμυνα της Συμμαχίας. 

Ο λόγος για αυτό είναι απλός, δεν συμβιβάζεται με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. 

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ  τόνισε ότι το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ενέχει κίνδυνο για τα συμμαχικά αεροσκάφη. Σημείωσε ότι έχει επανειλημμένα καλέσει την Άγκυρα να δώσει προσοχή σε αυτό το προφανές γεγονός.


Στα μέσα του μήνα, εξέφρασε τη λύπη του για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας για την αγορά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400. 

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιβάλλουν περιορισμούς μεταξύ τους. 

Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε ότι ήταν δυσαρεστημένος με την επιλογή της Άγκυρας. 

«Αυτή είναι μια εθνική απόφαση, αλλά αυτά τα συστήματα δεν μπορούν να ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ. Εξέφρασα τη λύπη μου σε αυτό το πλαίσιο », είπε ο επικεφαλής της Συμμαχίας σε συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, γενικά, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη σύμβαση που συνήφθη το 2017 μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για την προμήθεια ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας στην Τουρκία.

 Η Βόρειο - Ατλαντική Συμμαχία υποψιάζεται ότι τα ρωσικά συστήματα μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τα τελευταία όπλα του NATO, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-35 της 5ης γενιάς.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr