Τέλος μετά 60 χρόνια η εμπόλεμη κατάσταση Ελλάδας - Αλβανίας με τη συνοριακή συμφωνία


Αύγουστος 10, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Πέρυσι, η αλβανική κυβέρνηση δαπάνησε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για την προετοιμασία της συμφωνίας για την αποστολή του θέματος των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο.

Το υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε την απόφαση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι το ποσό διατέθηκε από το κρατικό αποθεματικό, χωρίς να διευκρινίσει ποια εταιρεία έλαβε την υποχρέωση να ετοιμάσει το κείμενο της σύμβασης.

 Ο πρώην πρόεδρος του κράτους, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για αυτό το θέμα, όπως δημοσιεύει η «Ora News».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τη «διαίρεση της θάλασσας» παρέμειναν σε ασαφές σημείο και τα μέρη έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι θα προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο για την επίλυση των συνοριακών σημείων.

Αν και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία από τη διαπραγματευτική ομάδα που απέκτησε πλήρη ισχύ το 2018, η αλβανική κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα βήματα.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του πραγματικού προϋπολογισμού του 2021, για την έγκριση της σύμβασης με αντικείμενο τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για την προετοιμασία του σχεδίου σύμβασης που θα συναφθεί μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, για παραπομπή του θέματος οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών στο Διεθνές δικαστήριο. Το ταμείο μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με κυβερνητική απόφαση της 4ης Απριλίου 2021. 

«Επιπλέον, μέσω των δημοσιευμένων πινάκων διευκρινίζεται ότι δόθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνίας της Πληροφορίας άλλα 35 εκατομμύρια λεκ ή περίπου 300.000 ευρώ», αναφέρει η αλβανική τηλεόραση.

Υπενθυμίζει επίσης ότι λόγω του τελματώματος της υπόθεσης, υπήρξε εξ αποστάσεως σύγκρουση μεταξύ του πρώην προέδρου Μέτα και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, ο οποίος δήλωσε ότι «ο αρχηγός του αλβανικού κράτους έγινε εμπόδιο στην αποστολή της υπόθεσης στο δικαστήριο».

Απαντώντας όμως ο Μέτα είπε ότι δεν έγινε εμπόδιο, αλλά ότι ζήτησε διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, και δεν τις έλαβε.

Τώρα θα πρέπει να υπογράψει τη συνέχιση της διαδικασίας ο νέος πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι.

Κοινή η προσφυγή


oranews tv

Αθήνα και Τίρανα ανακοίνωσαν ότι υποβάλλουν κοινό αίτημα στο ICJ τον Οκτώβριο του 2020 για επίλυση της μακροχρόνιας συνοριακής διαμάχης μεταξύ των δύο. Η συμφωνία τερματίζει επίσης 60 χρόνια στρατιωτικού νόμου.

Η συνοριακή διαμάχη είναι μια μακροχρόνια πηγή έντασης. Μια συμφωνία για το θέμα είχε σχεδόν επιτευχθεί το 2009 – ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας την ανέτρεψε ένα χρόνο αργότερα μετά από νομική αμφισβήτηση του τότε αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμα.

«Αυτό το θέμα δεν θα είναι στη διακριτική μας ευχέρεια, ούτε στην ελληνική πλευρά, αλλά στη διεθνή δικαιοσύνη και έτσι θα επικεντρωθούμε στην οικονομική (και) περιφερειακή μας συνεργασία», είπε ο Ράμα σχετικά με τη νέα συμφωνία.


Τέλος η εμπόλεμη κατάσταση μετά από 60 έτη 


Εκτός από την επίλυση της διαφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, ο Δένδιας ανακοίνωσε επίσης το 2020 ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να ακυρώσει την επίσημη κατάσταση πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, η οποία υφίσταται από το 1940.

Αν και πλέον συμβολικά, οι δύο χώρες βρίσκονται ονομαστικά σε πόλεμο από τότε που οι ιταλικές φασιστικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ελλάδα μέσω της Αλβανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών παρέμειναν τεταμένες κατά την κομμουνιστική περίοδο της Αλβανίας, αλλά έκτοτε θερμάνθηκαν, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσημης δήλωσης φιλίας το 1990 και της υποστήριξης της Ελλάδας για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δικαιώματα των μειονοτήτων έχουν επίσης οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ των δύο γειτόνων.

Ωστόσο, η Αθήνα και τα Τίρανα είπαν επίσης ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, καθώς και οι πολλοί Αλβανοί που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετά την πτώση του κομμουνισμού, αντιπροσωπεύουν μια γέφυρα μεταξύ των δύο εθνών.

Η κίνηση της Ελλάδας προς μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα ακολουθεί μια επιτυχημένη συμφωνία με την Ιταλία για τις αλιευτικές ζώνες τον Ιούνιο του 2020.

Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης σε διαμάχη με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο Πέλαγος και την πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου και  τις οικονομικές ζώνες.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr