Σερβικοί πύραυλοι για την Ελλάδα


Ιούλιος 13, 2022. Ελλάδα.

Η Ελλάδα σκοπεύει να δωρίσει μέρος των εκτοξευτών πυραύλων πολλαπλών κανονιών RM-70 που έχει αναπτύξει στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους στην Ουκρανία, γράφει το σερβικό «Βαλκανικό Σύστημα Ασφάλειας»/» Balkanska bezbednosna mreža».

Αυτοί χρειάζονται αντικατάσταση από πιο αποτελεσματικούς σε βεληνεκές και δύναμη πυρός και η επιλογή αυτή μπορεί να είναι ο σερβικός πολυκάνονος εκτοξευτήρας πυραύλων Tamnava που έχει βεληνεκές 70 χλμ και 40 χλμ, που αναπτύσσει η σερβική δημόσια εταιρεία Jugoimport-SDPR.

Τώρα το θέμα της απόκτησης του Tamnava για την Ελλάδα είναι ανοιχτό. Γι' αυτό πριν από ένα μήνα, αντιπροσωπεία από το Βελιγράδι βρέθηκε στην Αθήνα και παρουσίασε το πακέτο, το οποίο αποτελεί πλέον αντικείμενο ανάλυσης στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας και Στρατού.

Η Τουρκία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ασκεί πολύ ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα για να αφοπλίσει αποτελεσματικά την άμυνα των νησιών. Στις αρχές Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε προσωπικά τους Έλληνες ότι δεν πρέπει να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά και ότι αν συνεχίσουν να το κάνουν, το αποτέλεσμα θα είναι λυπηρό.


Οι εκτοξευτές RM-70, τσεχοσλοβακικά παράγωγα του σοβιετικού BM-21 Grad της δεκαετίας του εξήντα, είχαν βεληνεκές περίπου είκοσι χιλιομέτρων. Οι Tamnava στα νησιά θα είχαν εμβέλεια σε πολλά σημεία βαθιά στο τουρκικό έδαφος, και αυτό θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για την τουρκική πολιτική και τον στρατό.

Οι εκτοξευτές Tamnava χρησιμοποιούν δύο πυραύλους. Ο ένας είναι ο διάδοχος του Orkan, το οποίο σχεδιάστηκε από το Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο από το Žarkov τη δεκαετία του 1980.

Ο νέος πύραυλος που ονομάζεται Jerina-2 έχει βεληνεκές αυξημένο από 50 km σε 70 km. Ανάλογα με την ανάγκη, σε μικρότερες αποστάσεις από την Tamnava, μπορεί να εκτοξευθεί με ρουκέτες διαμετρήματος G-2000 122 mm με βεληνεκές 40 km.

Και οι δύο πύραυλοι είναι έργα της ιδιωτικής εταιρείας του Βελιγραδίου EDePro. Στο Krušik στο Valjevo, ο πύραυλος G-2000 είναι σε σειρά παραγωγής για ξένους πελάτες. Ο πύραυλος Jerina-2 είναι ακόμη ένα έργο υπό ανάπτυξη.

Το πλαίσιο του πρωτοτύπου Tamnava είναι ένα ρωσικό όχημα εκτός δρόμου KAMAZ 8x8. Πίσω από την καμπίνα για το πλήρωμα βρίσκεται ένας γερανός με τον οποίο επαναφορτώνονται μονάδες με ρουκέτες από το όχημα εφοδιαστικής. Εάν χρησιμοποιηθεί Jerina, υπάρχουν δύο μονάδες με έξι πυραύλους η καθεμία και για το G-2000 δύο μονάδες με 24 πυραύλους η καθεμία.

Το όχημα KAMAZ διαθέτει πλάκες θωράκισης που παρέχουν προστασία από τις επιπτώσεις των όπλων του πεζικού και θραυσμάτων πυραύλων πυροβολικού και νάρκες όλμων. Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι πρόκειται για προσαρμογή του οχήματος από το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Nora-B52 155 mm για εκτοξευτή πυραύλων πολλαπλών καννών.


Και με τα δύο συστήματα πυροβολικού, είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί ένα άλλο όχημα παντός εδάφους αντί του Kamaz σύμφωνα με τις επιθυμίες των πελατών.

Ένα πρωτότυπο του αυτοκινούμενου οβιδοφόρου Aleksandar έχει πλαίσιο κατασκευασμένο με τροποποίηση του γερμανικού MAN.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα των χωρών που εξοπλίζουν την Ουκρανία, φυσικά τα ρωσικά οχήματα δεν θα ήταν επιλογή και η Αθήνα μπορεί να επιλέξει ένα όχημα σύμφωνα με τη δική της εκτίμηση και τις ανάγκες της.

Είναι πιθανό η εμπειρία της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς με τα οβιδοβόλα Νόρα-Β52 να επηρέασε έντονα το ελληνικό ενδιαφέρον.

Στο νησί διεξάγεται δυναμικά και τακτικά η εκπαίδευση σε 24 οβίδες και στις βολές προσέρχονται Έλληνες αξιωματικοί που είχαν την ευκαιρία να δουν την ακρίβεια και τη λειτουργικότητα του Nora-B52.

Όπως επισημαίνει η σερβική Novosti:

Με τη βοήθεια του πολυκάνονου MLRS μεγάλης εμβέλειας, η Ελλάδα θα μπορέσει να προστατεύσει τα απομακρυσμένα νησιωτικά της εδάφη. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες σύναψης σύμβασης για την προμήθεια σερβικού MLRS. Με τη σειρά του, η συστοιχία Tamnava που έχει ήδη παραδοθεί στην Κύπρο και η παραγωγή για την προμήθεια της Αθήνας αυξάνουν τις πιθανότητες σειριακής παραγωγής MLRS για τον σερβικό εθνικό στρατό.




--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr