Νίκολα Ντιμίτροφ: Είναι προσβλητικός ο όρος «Βορειομακεδόνες», υπάρχουν μόνο «Μακεδόνες»


Αύγουστος 7, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πιο συχνή η χρήση του ανύπαρκτου όρου «Βορειομακεδόνες» από εκπροσώπους χωρών -φίλων μας που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών- λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ.

«Όμως ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του συμβιβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ακριβώς η αυτοδιάθεση ως ‘Μακεδόνες’ που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, κάτι που η ίδια η Συμφωνία εγγυάται. Με άλλα λόγια, η «Βόρεια Μακεδονία» είναι δυνατή μόνο εάν ζουν σε αυτήν ‘Μακεδόνες’, μαζί με τους συμπολίτες τους, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό.

Επομένως, οποιαδήποτε χρήση του όρου «Βορειομακεδόνες» εκτός από προσβολή για τους ‘Μακεδόνες’, αποτελεί και υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Σαφώς, χρειάζεται πολύ πιο σοβαρή εστίαση στη διπλωματία μας για να προωθήσουμε αυτό το ξεκάθαρο αφήγημα στις διεθνείς σχέσεις και να αποτρέψουμε αυτό το φαινόμενο, γιατί φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες δεν το κάνει κανείς αυτό. Δεν είναι επιτρεπτό.

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή την περίοδο ένα κράτος μέλος της ΕΕ και γείτονάς μας αρνείται ευθέως τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.



Πρέπει να εργαστούμε προληπτικά, αλλά και τακτικά και έγκαιρα να αντιδρούμε σε οποιαδήποτε λανθασμένη χρήση χωρίς εξαίρεση έως ότου η διεθνής πρακτική ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις διατάξεις της Συμφωνίας», έγραψε ο Ντιμίτροφ.

 The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr