Λιβύη: Εκπρόσωποι του Ακίλα Σαλέχ επισκέφθηκαν την Άγκυρα


Δεκέμβριος 30, 2020. 20:24

Εκπρόσωποι της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη, της οποίας πρόεδρος είναι ο Ακίλα Σαλέχ (φωτό), επισκέφθηκαν την τουρκική πρωτεύουσα, Άγκυρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η αποκάλυψη της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Τομπρούκ στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την απειλή του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ότι θα θεωρήσει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ ως νόμιμο στόχο εάν  επιτεθούν στις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Λιβύη.

Δεν έγινε γνωστό τι διαμείφθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ και της τουρκικής ηγεσίας.

 Ωστόσο, λίγες ώρες μετά από τις απειλές του Χουλουσί Ακάρ, αιγυπτιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον στρατηγό Άιμαν Μπάντι, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, την περασμένη Κυριακή.  Ο Αιγύπτιος επικεφαλής είναι υφυπουργός Γενικών Πληροφοριών και επικεφαλής της αιγυπτιακής επιτροπής που ασχολείται με το ζήτημα της Λιβύης. Η επίσκεψη αποσκοπούσε σε προσπάθεια να σταματήσει οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση εκ μέρους του Χαφτάρ, ο οποίος δεσμεύτηκε να εκδιώξει τις τουρκικές δυνάμεις από τη χώρα του.

Στη συνέχεια, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, κάλεσε τον Λίβυο ομόλογό του, Μοχάμεντ Ταχέρ Σιάλα  να συζητήσουν το λιβυκό ζήτημα, με βάση την πρόσφατη ένδειξη προσέγγισης μεταξύ Καΐρου και Τρίπολης.

Αιγύπτιος αξιωματούχος, εξάλλου,  ανέφερε ότι η πρόσφατη επίσκεψη  της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη είχε ως στόχο να εμποδίσει το δρόμο της υποκίνησης από το Αμπού Ντάμπι στον Χαφτάρ σε μια νέα στρατιωτική περιπέτεια.

Η πηγή πρόσθεσε, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, ότι το Κάιρο θέλει επίσης να κινηθεί για να αποτρέψει περαιτέρω τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, καθώς μπορεί να δοθεί ευκαιρία από τη συνεχιζόμενη μάχη.

Αυτήν την εβδομάδα, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία συζήτησε με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης «Εθνικής Συμφιλίωσης»,  που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, τις διμερείς σχέσεις, την αεροναυτιλία και την επιστροφή των Αιγύπτιων διπλωματών στην πρεσβεία στην Τρίπολη, ενώ θεωρήθηκε ανοιχτό από το Κάιρο το θέμα της ενίσχυσης των σχέσεων του με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι γύροι του πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, στην Τυνησία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκαν με συμφωνία για τη διοργάνωση προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Τους τελευταίους μήνες, εμφανίστηκαν ενδείξεις προσέγγισης μεταξύ του Καΐρου και της Άγκυρας, ειδικά στην κρίση της Λιβύης, αφού ο Χαφτάρ υπέστη μεγάλες απώλειες και έχασε τις περισσότερες από τις πόλεις της δυτικής Λιβύης, γεγονός που ώθησε την Αίγυπτο να υποστηρίξει τον πολιτικό διακανονισμό στη χώρα.

The New Khalij

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr