«Αμερικανοί και Τούρκοι εναντίον των Τιράνων στη συμφωνία με την Ελλάδα- πως προδίδουν τους Αλβανούς οι Μπερίσα, Μπασά, Μέτα και Ράμα»


Ιανουάριος 6, 2021. 20:02

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία προσπαθούν εδώ και 10 χρόνια να εμποδίσουν τους πολιτικούς ηγέτες των Τιράνων να ανοίξουν το δρόμο στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και να εξελληνίσει το νότο με τους τάφους των στρατιωτών φαντάσματα, γράφει αλβανικό δημοσίευμα προσθέτοντας ότι οι δύο αυτές χώρες «συμμετέχουν σε μια μάχη ζωής ή θανάτου με τους αρχηγούς της αλβανικής πολιτικής εδώ και δέκα χρόνια, οι οποίοι 

ταυτόχρονα είναι οι επικεφαλής του εγκλήματος και της διαφθοράς στην Αλβανία, για να τους αποτρέψει να παραχωρήσουν τα ύδατα και τα εδάφη στην Ελλάδα, η οποία έχει πάντοτε εχθρικές προθέσεις και εδαφικές αξιώσεις εναντίον της Αλβανίας.

Μετά την κατάληψη και απόκτηση αλβανικών εδαφών μέχρι την Πρέβεζα, τη σφαγή και την απέλαση Αλβανών στην τσαμουριά, η Ελλάδα, εκμεταλλεύεται τη διεφθαρμένη και αντιεθνική πολιτική τάξη των Τιράνων, επιδιώκει να επεκτείνει τον θαλάσσιο χώρο προς την κατεύθυνση της Αλβανίας, αλλά και να υλοποιήσει το σχέδιο  του εξελληνισμού του Νότου, μέσω συμφωνιών που υπέγραψαν οι αλβανικές κυβερνήσεις, για την ανέγερση του νεκροταφείου Ελλήνων στρατιωτών φαντασμάτων στην Αλβανία.

Το 2009,  ο Σαλί Μπερίσα και ο Λουλζίμ Μπασά υπέγραψαν κρυφά την αντιεθνική συμφωνία, παραχωρώντας στην Ελλάδα 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας.

Το σύμφωνο προδοσίας υπερασπίστηκε έντονα ο Ιλίρ Μέτα στο Συνταγματικό Δικαστήριο το 2010.

  Ο Μπερίσα, ο Μέτα και ο Μπασά, μαζί με τον Έντι Ράμα, ο οποίος επιτρέπει την ανέγερση τάφων Ελλήνων στρατιωτών φαντάσματα,  έχουν δείξει ότι είναι έτοιμοι να πουλήσουν την Αλβανία μέχρι το Ελμπασάν  για να παραμείνουν στην εξουσία.

Ειδικά ο Μπερίσα, ο Μπασά και ο Μέτα είναι στην τάξη των Αχμέτ Ζόγκου και Εσάτ Πασά Τοπτάν όσον αφορά την πώληση περιοχών για τα συμφέροντα της εξουσίας τους.

Όποιος εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες (για όλα αυτά), ας ανοίξει το αρχείο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που διέκοψε την πώληση (των ορίων) της θάλασσας και ας κοιτάξει τα μυστικά έγγραφα της Αμερικανικής Πρεσβείας σχετικά με το θέμα. [σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος].


 Η Τουρκία ...προστάτης της εδαφικής ακεραιότητας της Αλβανίας


Ενώ οι Αλβανοί δεν αντιδρούν και μουδιάζουν με την προπαγάνδα των αρχηγών της αλβανικής πολιτικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Τουρκία έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας.

Αυτή η δέσμευση επιβεβαιώνεται από τηλεγράφημα που δημοσίευσε το Wikileaks το οποίο η αμερικανική πρεσβεία έστειλε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώνοντάς τον για τις κινήσεις του Μπερίσα στην πώληση της θάλασσας και το σχέδιο να κρατήσει τις ΗΠΑ μακριά από τις διαπραγματεύσεις. Το τηλεγράφημα με κωδικό 08TIRANA745,  του Οκτωβρίου 2008 χαρακτηρίζεται ως εμπιστευτικό, φέρει τον τίτλο:

"Η Ελλάδα ασκεί πίεση στην Αλβανία για θέματα συνόρων και νεκροταφείων".

Το τηλεγράφημα εξηγεί πώς η Αθήνα πίεσε τον Μπερίσα για να αποφύγει τους Αμερικανούς από τις διαπραγματεύσεις.

"Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησης στα Τίρανα, ο Έλληνας αξιωματούχος επικεφαλής της αντιπροσωπείας έδωσε τελεσίγραφο στην Αλβανική πλευρά.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί στα θαλάσσια σύνορα κοντά στην Κέρκυρα (ίσως λόγω του υφιστάμενου στρατιωτικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την κατασκευή στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Γιάλα, νότια Αλβανία).

"Ωστόσο, ο Έλληνας αξιωματούχος προειδοποίησε την Αλβανική αντιπροσωπεία να ανταποκριθεί στο άλλο αίτημα, ότι θα κρατήσει τις «απομακρυσμένες δυνάμεις» , δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εκτός των συνομιλιών», ανέφερε η διπλωματική έκθεση.

Σε ένα άλλο τηλεγράφημα του 2009, η Πρεσβεία των ΗΠΑ αναφέρει ότι ο Μπερίσα πούλησε τη θάλασσα «Η εν λόγω περιοχή είναι στρατηγική και έχει δυνατότητες για τουρισμό και πετρέλαιο.


«Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι αυτή η παραχώρηση έγινε από την κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για την επικύρωση από την Ελλάδα της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης», αναφέρει το τηλεγράφημα.

Αναφέρει, ακόμη, ότι ο Μπερίσα και ο Καραμανλής συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο και δεν υπήρξαν λεπτομέρειες της συνάντησης.

«Σε συνδυασμό με τη συμφωνία της θάλασσας, τη συμφωνία για το νεκροταφείο  των Ελλήνων στρατιωτών, την επικύρωση της Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι τα κύρια διμερή ζητήματα έχουν επιλυθεί.

Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση και οι Έλληνες είναι ικανοποιημένοι, πολλοί Αλβανοί δεν είναι, κρίνοντας από την αντίδραση των μέσων ενημέρωσης και ορισμένων πολιτικών ηγετών.


Οι Έλληνες δεν ήθελαν τους Αμερικανούς στη συμφωνία


 Η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα έχει προκαλέσει ένα κύμα αμφιβολιών σχετικά με τα κίνητρα της απόφασης και πώς η Αλβανία έδωσε τα πάντα στην Ελλάδα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της.

Οι Έλληνες βγήκαν άθικτοι ακόμη και από το ευαίσθητο ζήτημα της τσαμουριάς. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προτίθεται να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα καθώς περίπου 600.000 Αλβανοί εργάζονται εκεί και η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας. «Πάνω απ 'όλα, αυτό φαίνεται σαν μια καλή επίσκεψη στην Ελλάδα», σχολίασε το τηλεγράφημα.

Οι Αμερικανοί, προς το συμφέρον της Αλβανίας, προσπάθησαν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων διαπραγματευτών σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Όμως, μετά από τελεσίγραφο από την Αθήνα, το ζευγάρι Μπερίσα και Μπασά απέφυγαν την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα από τις συνομιλίες, ενώ υπογράφουν κρυφά τη συμφωνία για την πώληση της θάλασσας.

Ένας από τους κύριους όρους της ελληνικής πλευράς ήταν να κρατήσει τις ΗΠΑ μακριά από διαπραγματεύσεις και αυτός ο όρος εκπληρώθηκε από την κυβέρνηση Μπερίσα.

Αυτή η σύγκρουση υπήρξε μέρος των συνομιλιών του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Τίρανα, του Αλεξάντερ Άρβιζου με τον Μουσλίμ Πασάι, ο οποίος αντιτάχθηκε έντονα στο σύμφωνο του Μπερίσα και του Μπασά στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

 

 Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Στην κλειστή συνάντηση, ο Άρβιζου είπε ότι ο Μπερίσα είχε προδώσει όχι μόνο τα συμφέροντα της Αλβανίας, αλλά και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, υπογράφοντας κρυφά την πώληση της θάλασσας.

 

Εκτιμώντας όλους τους πολιτικούς παράγοντες που καταδίκασαν και αντιτάχθηκαν στη θαλάσσια συμφωνία, ο Αμερικανός πρέσβης καταδίκασε τις διαπραγματεύσεις της Αλβανικής κυβέρνησης με την Αθήνα για θαλάσσια ύδατα.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ σχολίασε επίσης το πώς η αλβανική κυβέρνηση απέφυγε τις ΗΠΑ από διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, μετά από πιέσεις από την Αθήνα.

 

Ο Άρβιζου δήλωσε επίσης ότι εάν η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων, η συμφωνία θα είχε γίνει διαφανής και δεν θα είχε περάσει από τη Συνέλευση.


Η Τουρκία δεν ήθελε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων


Για να σταματήσει η πώληση της θάλασσας, συνέβαλε επίσης και η Τουρκία, η οποία δεν θέλει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

  Ο ίδιος ο Σάλι Μπερίσα κατηγόρησε την Τουρκία ότι παρεμβαίνει για να ανατρέψει τη συμφωνία του και του Μπασά, με την Αθήνα. Ο Μπερίσα θεωρούσε ακόμη και την ακύρωση της συμφωνίας με τη Ελλάδα, πράξη προδοσίας.

«Μαζί με το δικαστήριο, διέπραξαν μια πράξη εθνική προδοσία. Ένα πράγμα σας ρωτάω. Διαβάστε την απόφαση του δικαστηρίου.

Εάν βρείτε ένα συμπέρασμα με βάση τη (διεθνή) εμπειρία, ζητώ συγγνώμη 100 φορές. Αλλά δεν υπάρχει εμπειρία. «Το μόνο έγγραφο που λαμβάνεται ως βάση είναι πλαστός χάρτης που γεμίζει (πολιτικά) τις τσέπες κάποιου άλλου», δήλωσε ο Μπερίσα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι η παρέμβαση των τουρκικών αρχών οδήγησε στην ακύρωση της θαλάσσιας συμφωνίας «τερματίζοντας έτσι τα σχέδια της Ελλάδας στο Ιόνιο».

Η «HaberTurk», προσκείμενη στην κυβέρνηση της Τουρκίας, είπε ότι οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν τις αλβανικές αρχές, λέγοντάς τους κυριολεκτικά ότι «η Ελλάδα σας εξαπατά».

 

Μεταξύ άλλων, η HaberTurk γράφει ότι «οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα σκόπευε να χρησιμοποιήσει το ίδιο σχέδιο με την Αλβανία, αναγνωρίζοντας τα νησιά πολύ κοντά στο έδαφος μια αποκλειστική οικονομική ζώνη ίση με την ηπειρωτική χώρα.

Ενόψει αυτής της κατάστασης, ενημερώσαμε την Αλβανική πλευρά, αναγκάζοντας την Ελλάδα να μην λάβει αποτελέσματα από μια τέτοια απόπειρα.

 «Μετά την ακύρωση της συμφωνίας με την Αλβανία, η Ελλάδα έστρεψε τα μάτια της από τη θαλάσσια περιοχή στα νότια της Κρήτης, αναζητώντας αέριο».

Μετά την ανατροπή του Μπερίσα από την εξουσία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία ήδη παρακολουθούν τον Έντι Ράμα, προκειμένου να μην επιτρέψουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εις βάρος της Αλβανίας.

Ο Ράμα επέτρεψε όμως την ανέγερση φανταστικών τάφων υποτιθέμενων Ελλήνων στρατιωτών, ενώ δεν έχει ακόμη υπογράψει τίποτα για τη θάλασσα, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Pamfleti

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr