Λιβύη: Οι ξένες δυνάμεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα


«Μέλη της ρωσικής στρατιωτικής ομάδας Wagner ή οι μισθοφόροι από τη Συρία που αποστέλλονται από την Τουρκία ... Τα εμπλεκόμενα κράτη δεν φαίνεται αποφασισμένα να αποσυρθούν». 

Ιανουάριος 26, 2021. 18:19. Ελλάδα.


Τα κράτη που εμπλέκονται στρατιωτικά στη Λιβύη αγνόησαν τελείως τις εντολές των Ηνωμένων Εθνών να εγκαταλείψουν τη χώρα πριν από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου.

 Η πολιτική συμφωνία της Λιβύης που υπεγράφη στη Γενεύη τον περασμένο Οκτώβριο απαίτησε την αποχώρηση όλων των ξένων μισθοφόρων εντός 90 ημερών από την υπογραφή της.

 Μετά από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου, η κρίση τώρα φαίνεται ανεξέλεγκτη.

«Όλα τα περιφερειακά και διεθνή μέρη πρέπει να σέβονται τα άρθρα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο  Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα. 

Όμως, οι χώρες που εμπλέκονται άμεσα στη Λιβύη έχουν τα ώτα τους κλειστά. Δεν φαίνεται να θέλουν να συνετιστούν.

Πράγματι, στην επικράτεια της Λιβύης, τίποτα δεν δείχνει ότι οι ξένοι πρωταγωνιστές έχουν την παραμικρή πρόθεση να φύγουν. 

Η Τουρκία και η Ρωσία, οι δύο σημαντικοί παράγοντες στη Λιβύη, φαίνεται, αντίθετα, να θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους.

Δορυφορικές εικόνες που αποκαλύφθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο από το αμερικανικό κανάλι CNN, δείχνουν ότι οι Ρώσοι της Ομάδας Wagners έχουν σκάψει μια τεράστια τάφρο γύρω από την πόλη Σύρτη. Η παρουσία τους είναι ισχυρή τόσο σε αυτήν την παράκτια πόλη όσο και στη στρατιωτική βάση της αλ Τζούφρα στο νότο, αν και η Μόσχα εξακολουθεί να αρνείται επισήμως τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, συνεχίζει να μεταφέρει αποστολές όπλων δια θαλάσσης και αέρα. Ενισχύει την παρουσία της  σε στρατιωτικές βάσεις στη δυτική Λιβύη, ειδικά στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια. Αντικαθιστά τακτικά τους μισθοφόρους από τη Συρία στο τέλος της αποστολής τους, με νέους νεοσύλλεκτους, υποσχόμενη μεγάλες αμοιβές.

Η Ρωσία και η Τουρκία υποστηρίζουν ο καθένας διαφορετικό στρατόπεδο και προσπαθούν να μοιραστούν μια κατακερματισμένη Λιβύη.

 Σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, « δεν θα φύγουν ποτέ από τη Λιβύη, εάν δεν έχουν την εγγύηση ότι θα διατηρηθούν τα συμφέροντά τους», οι ενέργειές τους δείχνουν «ότι είναι εκεί για να μείνουν εκεί».

Η Στέφανι Ουίλιαμς, η ενεργός ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, υπολόγισε πρόσφατα τον αριθμό των ξένων μισθοφόρων στη Λιβύη σε 20.000. 

Radio France International

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr