Χουλουσί Ακάρ: Δηλώσεις για γενοκτονία Αρμενίων, Ελλάδα, Κύπρο


Μάρτιος 25, 2021. 18:42. Ελλάδα.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στη διάρκεια ενημέρωσης των βουλευτών στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη σημερινή ατζέντα.

Αφού αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, με αφορμή πρόσφατες επιθέσεις του συριακού στρατού, σημείωσε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ‘παρενόχληση’.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ‘Μεχμέτσικ’ παρέχουν την απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους επιθέσεις και παρενόχληση που γίνονται χωρίς συμβιβασμούς χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους».

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ υπενθύμισε τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σχετικά με τις προσδοκίες που αναμένονται.

« Όπως δήλωσε πολλές φορές ο Πρόεδρος μας, η ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για εμάς. Επομένως, κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες για αυτό. Προσπαθούμε να κάνουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ εποικοδομητικές με συγκεκριμένα βήματα. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες συζητήσεις σχετικά με αυτό το θέμα», είπε.


Όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, επεσήμανε ότι ενδέχεται να υπάρξουν κάποια σχετικά προβλήματα με αυτές στην ΕΕ.

«Πάντα λέμε τη θέση μας στους συνομιλητές μας να μην μετατρέπονται με οποιαδήποτε τρόπο οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδα σε προβλήματα με την ΕΕ. Αναμένουμε από την ΕΕ να μην το επιτρέψει αυτό, να είναι αμερόληπτη, αντικειμενική και να συμβάλλει αμερόληπτα στην επίλυση των προβλημάτων».

 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Ακάρ δήλωσε:

 

  «Γνωρίζετε  πως οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Δεν θα μπορούσε να εξαχθεί συμπέρασμα εδώ. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι καιρός να μιλήσουμε για δύο ανεξάρτητα κράτη στο σημείο που έχουμε φτάσει. Αναμένουμε από όλους να συμβάλουν στη λύση με αυτήν την κατεύθυνση», είπε.

 

Έκκληση  Αμερικανών γερουσιαστών για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

 

 Οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών έκανε έκκληση στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για αναγνώριση των γεγονότων του 1915 ως Γενοκτονία.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, απάντησε χαρακτηριστικά:

« Δυστυχώς, αυτό βρίσκεται στην ατζέντα εδώ και χρόνια όταν έρχεται ο Μάρτιος ή ο Απρίλιος. Δεν υπάρχει γνώμη χωρίς γνώση. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πολύ καλά. Όσοι διατυπώσουν γνώμη, όσοι υποβάλλουν αξίωση πρέπει να ενημερώνονται. Μιλήσαμε, μιλήσαμε, είπαμε και συνεχίζουμε να μιλάμε για αυτό το θέμα πολλές φορές».

«Υπάρχουν πληροφορίες γραμμένες στο εθνικό αρχείο των Ηνωμένων Πολιτειών γνωστές σε όλους τους ακαδημαϊκούς, ειδικά τους πολιτικούς των ΗΠΑ, και άλλα μέλη των μέσων ενημέρωσης. Η ιστορία τους είναι παλιά. Το 1919, ο Στρατηγός των ΗΠΑ Τζέιμς Γ. Χάρμπορντ, με εντολή του Προέδρου Γουίλσον έφτασε στην Τουρκία και κατέγραψε μελέτη 58 ημερών στην Τουρκία. Στην έκθεση ανέφερε ότι «δεν υπήρχε καμία γενοκτονία εδώ, ότι και οι δύο πλευρές υπέφεραν πολύ σοβαρά», είπε ο Ακάρ.

Sözcü

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr