ΥΠΑΜ Τουρκίας: «Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα… Οι Έλληνες διαβρώνουν το …Διεθνές Δίκαιο»


Απρίλιος 3, 2021. 20:36. Ελλάδα.

 

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ,  κατά την επίσκεψή του στο Σιρνάκ έκανε δηλώσεις τόσο για το PKK όσο και για την Ελλάδα, σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Επισημαίνοντας ότι το διεθνές δίκαιο στις σχέσεις καλής γειτονίας και ο διάλογος πρέπει να είναι απαραίτητα, προέβη σε επίθεση κατά της Ελλάδας:

* Δεν είμαστε υπέρ της κλιμάκωσης των γεγονότων και της έντασης. Παρά την εποικοδομητική, θετική, ειρηνική και διαπραγματεύσιμη στάση μας, δυστυχώς, οι προκλητικές ενέργειες των Ελλήνων γειτόνων μας συνεχίζονται και αυξάνουν την ένταση.

* Αυτοί, επιδιώκουν ορισμένους στόχους με τον δικό τους τρόπο, χρησιμοποιώντας την απειλητική γλώσσα. Πάντα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι όλα αυτά είναι μάταια, ότι η απειλή δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας, το έθνος μας, τις ένοπλες δυνάμεις μας και ότι δεν θα προκύψει λύση με αυτές τις μεθόδους και τρόπους.

 

«Επιδιώκουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη»

 

Ο Ακάρ επικαλούμενος το …διεθνές δίκαιο, τόνισε ότι η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), το ΝΑΤΟ και στον «Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη»- ΟΑΣΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας στη ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα συνεισφέρει σημαντικά στην παγκόσμια ειρήνη.

* Έχουμε κάνει τις απαραίτητες συνεισφορές για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Δυστυχώς, παρά τη δουλειά μας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, οι Έλληνες γείτονές μας διαβρώνουν συνεχώς αυτόν τον νόμο και πρέπει να δουν ότι δεν θα μπορέσουν να κατορθώσουν αυτό που θέλουν,  προβάλλοντας ορισμένα μη ρεαλιστικά ζητήματα, ακόμη και αν βρουν κάποιους υποστηρικτές, με κάποιους που απαιτούν και διαλέγονται εκτός του διεθνούς δικαίου.

 

«Δεν υπάρχει ΑΟΖ στα νησιά»

 

* Ίσως να βρουν υποστηρικτές, αλλά αυτά είναι αντίθετα με το νόμο. Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές, άλλες αξιώσεις δεν έχουν καμία ισχύ. Μπορεί προσωρινά να σημειώσουν κάποια πρόοδο στα πράγματα, αλλά πρέπει να δουν ότι δεν υπάρχει τέλος σε αυτό. Το διεθνές δίκαιο είναι απαραίτητο από αυτή την άποψη. Πρέπει να γνωρίζουμε τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και την ύπαρξη αυτών των αποφάσεων.

* Προτρέπουμε τους συνομιλητές μας να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Γνωρίζουμε ότι το διεθνές δίκαιο, το Διεθνές Δικαστήριο, έχει πει πολλές φορές «Η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη των νησιών δεν υπάρχουν, δεν μπορεί να έχουν». Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό και αυτές οι αρχές πρέπει να γίνουν αποδεκτές.

* Εκτιμώ πως είναι πιθανό να δουν ότι δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά με κάποιους τρόπους και μεθόδους,  με μερικές απάτες και κάποιες ψευδαισθήσεις. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτήν την ολιστική στάση, αυτή την πρόσκληση για διάλογο και το έργο μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

Sözcü

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr