Αναλύσεις-Συμφωνίες

Λιβύη: «Πάγωσε» η απομάκρυνση των μισθοφόρων των Τούρκων


«Παρατηρητήριο Μέσης Ανατολής»: Η απομάκρυνση Σύρων μισθοφόρων από τη Λιβύη πάγωσε εδώ και εβδομάδες»

 

Μάιος 29, 2021. Ελλάδα.

Οργανώσεις της Συρίας που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα αποκάλυψαν ότι μαχητές από τη Συρία που προσλήφθηκαν από την Τουρκία για να πολεμήσουν στη Λιβύη, κατέφυγαν σε πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα τους, αλλά δεν γίνονται δεκτές.

 Έτσι, η απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων έχει παγώσει εδώ και εβδομάδες σύμφωνα με έκθεση  του «Middle East and North Africa Media Monitor», όπως σημειώνει η λιβυκή ‘24Saaat’.

 

Οι προθέσεις της Τουρκίας

 

Οι οργανώσεις επεσήμαναν ότι η προσφυγή σε πλαστογραφημένες ιατρικές βεβαιώσεις επιβεβαιώνει ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει σοβαρή πρόθεση να αποσύρει  τους ξένους μαχητές από τη Λιβύη, όπως συμφωνήθηκε.

Επιπρόσθετα, όπως απεκάλυψε ένας από τους ηγέτες των συριακών ένοπλων φατριών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, της ομάδας «Σουλτάν Σουλεϊμάν Σαχ»  έχει καταρτίσει καταλόγους με νέα ονόματα μισθοφόρων που  θα εκπαιδευτούν στην Τουρκία, προτού σταλούν στη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε πέρυσι ότι η χώρα του είχε προσλάβει χιλιάδες νέους Σύριους με σκοπό να πολεμήσουν στη Λιβύη από την πλευρά της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας, που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι οργανώσεις τόνισαν την ύπαρξη μεγάλης δυσαρέσκειας μεταξύ των Σύρων μαχητών λόγω της μη παραλαβής των οικονομικών τους οφειλών σύμφωνα με τις συμφωνίες μεταξύ αυτών και των μεσιτών προσλήψεων, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι από αυτούς έπρεπε να δωροδοκήσουν τους ηγέτες των φιλοτουρκικών φατριών για να λάβουν τους μισθούς τους.

Πριν από λίγες μέρες, το Συριακό Κέντρο Δικαιοσύνης και Ευθύνης και οι Σύριοι για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη, αποκάλυψαν, σε κοινή έκθεση τους, απάτες εναντίον των Σύρων μαχητών, οι οποίοι προσλήφθηκαν από την Τουρκία για να πολεμήσουν στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, επισημαίνοντας ότι αυτοί οι απατεώνες έφτασαν στο σημείο να κλέψουν τους μηνιαίους μισθούς τους.

Η έκθεση επεσήμανε επίσης ότι  τα στοιχεία της βασίζονται στις μαρτυρίες πρώην μισθοφόρων από τη Συρία, οι οποίοι προσλήφθηκαν από τον τουρκικό στρατό μέσω μεσιτών.

 Ένας μαχητής που ήταν συνδεδεμένος με την φατρία  «Σουλτάν Μουράτ» επιβεβαίωσε ότι αυτός και μια ομάδα συντρόφων του δεν έλαβαν τους συμφωνημένους μισθούς τους για τρεις συνεχόμενους μήνες, προσθέτοντας: «Όταν ζητήσαμε προκαταβολή 300 $, μας έδωσαν 100 $ και κρατούσαν τα υπόλοιπα για τον εαυτό τους».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr