Η Τουρκία εκβιάζει το Ιράκ με το νερό του Ευφράτη


Μάιος 8, 2021. 23:19. Ελλάδα.


Βαγδάτη.

Ο κίνδυνος του Ευφράτη να στεγνώσει ξανά, απειλεί τους Ιρακινούς με περιβαλλοντική καταστροφή, λόγω της αδιαλλαξίας του τουρκικού καθεστώτος με τον διπλασιασμό των φραγμάτων στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, σημειώνει αραβικό δημοσίευμα.

Ιρακινός αξιωματούχος είπε ότι η Άγκυρα άρχισε να διεξάγει τον πόλεμο των υδάτων,  χρησιμοποιώντας τους δύο ποταμούς,  ως διαπραγματευτικό χαρτί για να πιέσει την ιρακινή κυβέρνηση για να επιτύχει τις πολιτικές της φιλοδοξίες στη χώρα.

Σε δήλωση της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Υδάτων του Ιράκ  προειδοποίησε επίσης για πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή αυτό το καλοκαίρι, αφού το τουρκικό καθεστώς μείωσε τη ροή του νερού από τον Ευφράτη στο χαμηλότερο ποσό στην ιστορία, ενώ ο ποταμός Χαμπούρ, ένας από τους κύριους παραπόταμους του Ευφράτη, ξεράθηκε και το επίπεδο του Ευφράτη μειώθηκε σε περισσότερα από πέντε μέτρα.

Η Επιτροπή κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία προκειμένου να καθορίσει τις ποσοστώσεις νερού στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη με την Τουρκία, και να μην της επιτρέψει να χρησιμοποιεί το νερό ως κάρτα πίεσης για να εφαρμόσουν τις πολιτικές προσπάθειές της στην περιοχή.

Οι ποσότητες νερού που ελήφθησαν από την Τουρκία και το Ιράν μειώθηκαν κατά πενήντα τοις εκατό το 2020. Ως αποτέλεσμα της κατασκευής πολλών φραγμάτων και έργων στα υδάτινα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα, εξάλλου,  με κυβερνητικά στοιχεία, ο ιρακινός πληθυσμός περίπου 40 εκατομμυρίων ανθρώπων καταναλώνει 71 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, ενώ ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια το 2035, ενώ τα επιφανειακά νερά θα μειωθούν στα 51 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, μετά την ολοκλήρωση όλων των φραγμάτων που έχουν προγραμματισθεί.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι ιρακινές κυβερνήσεις να διεξάγουν διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα σχετικά με την παροχή νερού, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε τελική συμφωνία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υδάτινων Πόρων, Χαμίντ Αλ Νάιεφ.

 


Ο Αλ Νάιεφ πρόσθεσε σε συνέντευξή του ότι «οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Βαγδάτη με την Άγκυρα σχετικά με το ζήτημα του νερού δεν πέτυχαν αποτελέσματα», προειδοποιώντας για «περιβαλλοντική καταστροφή που απειλεί το μέλλον της γεωργίας στη χώρα».

Τόνισε ότι «η στάθμη του νερού στον Ευφράτη έχει μειωθεί σημαντικά, και αυτό αντικατοπτρίζει αρνητικά τη γεωργία στα νότια κυβερνεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράκ έχασε, ήδη,  περισσότερα από 120.000  στρέμματα καλλιεργήσιμης γης από τη μείωση των υδάτων του Ευφράτη.

Rojnews

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr