Αλβανία: Επεστράφησαν οστά Αλβανών που είχαν θεωρηθεί ως οστά Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών


Μάιος 19, 2021. Ελλάδα.

Αργυρόκαστρο.

 

Τα οστά 108 κατοίκων του χωριού Κοσίνα στην Πρεμετή επεστράφησαν σήμερα στο αλβανικό έδαφος μετά από 15 χρόνια εκταφής και μεταφοράς τους στην Ελλάδα, αφού θεωρήθηκαν ως οστά  Ελλήνων στρατιωτών του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Μετά την ανάλυση DNA που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, αποδείχθηκε ότι περίπου 108 οστά που ελήφθησαν από το αλβανικό έδαφος δεν ανήκαν σε  Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στο αλβανικό μέτωπο, αλλά κάτοικοι του χωριού Κοσίνα στην Πρεμετή, γυναικών και παιδιών.

 Όταν έγινε ο εκταφιασμός των οστών στην εκκλησία της Παναγίας, στο χωριό Κοσίνα, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις και αντιμετωπίστηκε ως σκάνδαλο, καθώς τα πτώματα ο εκταφιασμός έγινε παράνομα και με ανταμοιβή 100 ευρώ σε 6 άτομα που εργάστηκαν για αυτό, ενώ, τότε, ο ιερέας της εκκλησίας αρνήθηκε το περιστατικό.

Σήμερα, στο χωριό Κοσίνα ήταν ο Έλληνας Πρόξενος του Αργυρόκαστρου, ο περιφερειάρχης, ο Νομάρχης του Αργυρόκαστρου, ο Δήμαρχος και ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, τα οστά εξακολουθούν να ονομάζονται αγνώστων στοιχείων.

 Ανάλυση DNA πρέπει τώρα να γίνει στους ίδιους τους κατοίκους του χωριού για να διαπιστωθεί ότι είναι τα οστά είναι των εντόπιων.

 Όλα αυτά έγιναν στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας Αλβανίας-Ελλάδας για την αναζήτηση λειψάνων Ελλήνων στρατιωτών.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr