Σκόπια: Η υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Γκουερίνι στη Ρώμη


Μάιος 5, 2021. 21:40. Ελλάδα.

Σκόπια/ Ρώμη.

Κατόπιν πρόσκλησης του Ιταλού Υπουργού Άμυνας Λορέντζο Γκουερίνι, η Υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Ιταλίας από σήμερα.

Σήμερα το απόγευμα, η υπουργός Σεκερίνσκα συναντήθηκε με τον υπουργό Γκουερίνι και στη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας της  και θα έχει συναντήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Γερουσία της Δημοκρατίας της Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο υπουργός Σεκερίνσκα θα μιλήσει στο Κολλέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρώμη με θέμα «Εμπειρίες από την πρώτη επέτειο της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Η Βόρεια Μακεδονία και η Ιταλία συνεργάζονται στον τομέα της άμυνας από το 1997 στον τομέα της πολιτικής στρατιωτικής συνεργασίας, της εφοδιαστικής, της αεροπορίας, της κατάρτισης και της εκπαίδευσης. 

Μέχρι στιγμής, ορισμένα από τα προπονητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ιταλία ήταν στρατιώτες της Στρατιωτικής Ακαδημίας, καθώς και αξιωματικοί από το στρατό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. 

Οι δύο χώρες συνεργάζονται επίσης σε περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SEDM, και η συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών αποστολών είναι εντατική - στο ιταλικό σώμα στο UNIFIL στο Λίβανο, καθώς και στη δύναμη KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, με επικεφαλής τον Ιταλό στρατηγό Φράνκο Φεντερίκι , όπου ο στρατός της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει με 44 μέλη, όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του, το ιταλικό πρακτορείο Nova, σημειώνει ότι κατά τη συνάντηση Γκουερίνι- Σεκερίνσκα, ο Ιταλός υπουργός υπενθύμισε την ανάγκη της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Συζητήθηκε επίσης η νέα στρατηγική ιδέα της Συμμαχίας για το 2030.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr