«Ξεσηκώθηκαν τα ελληνικά ΜΜΕ από την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη»


Μάιος 30, 2021. Ελλάδα.

Άγκυρα.

«Η Ελλάδα έχει μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε αγωνιστικό χώρο για τους συμμάχους της και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η Αθήνα άσκησε πίεση στη χώρα που συμμετέχει στην άσκηση που διοργάνωσε η Τουρκία και έκανε ένα βήμα πίσω», αναφέρει η Milliyet για την αποχώρηση των ΗΠΑ και της Σλοβακίας από την άσκηση στην οποία συμμετείχαν και στρατιώτες της Κατεχόμενης Κύπρου.

Με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε μια κατάσταση επαγρύπνησης. 

Ο Τσαβούσογλου πήγε σήμερα στην Ελλάδα,  έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης για μια σύντομη επίσκεψη στη δυτική Θράκη.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, τον Τσαβούσογλου και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν ένας μεγάλος στρατός δημοσιογράφων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έδωσε το πρώτο του μήνυμα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα: «Ήρθαμε με μια θετική ατζέντα».

Επισκέφτηκε τον τάφο του Σαντίκ Αχμέτ στην Κομοτηνή. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα τους αφήσει ποτέ μόνους.

Το γεγονός ότι ο Τσαβούσογλου πήγε στη Δυτική Θράκη πριν από την Αθήνα αντανακλάται στον ελληνικό τύπο με το σχόλιο της «έντασης πριν από την επίσκεψη». 


Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ακολούθησαν βήμα-βήμα το ταξίδι του υπουργού Τσαβούσογλου στη Δυτική Θράκη με στρατό δημοσιογράφων, έδωσαν ευρεία κάλυψη, ειδικά στα μηνύματα Twitter που μοιράστηκε και στην επίσκεψη του σε μειονοτικό σχολείο.

Με το που έγραψε στα αγγλικά ο Τσαβούσογλου στο Twitter τη φράση «τουρκική μειονότητα», τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έφεραν τον τίτλο «Καλημέρα πρόκληση».

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα  χρησιμοποιεί τον όρο «Μουσουλμανική μειονότητα» για τους Μουσουλμάνους που ζουν στη Δυτική Θράκη και βασίζει αυτή τη στάση στη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Καθώς η Ελλάδα εξαίρεσε Τούρκους δασκάλους στη Δυτική Θράκη από την ομάδα προτεραιότητας στον εμβολιασμό, η Τουρκία λέει ότι η αποστολή εμβολίων στην περιοχή θα ενταχθεί στην ατζέντα. 


Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας πραγματοποίησε συνομιλίες στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ συναντήθηκε επίσης με τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Φραγκογιάννη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στην Καβάλα. Ο υφυπουργός  Γιαβούζ Σελίμ Κιράν συναντήθηκε με Τούρους στη Δυτική Θράκη στις 6 Μαΐου, πριν από τις επισκέψεις του Τσαβούσογλου και Ονάλ.

Κατά την επίσκεψη του Τσαβούσογλου, αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, οι μετανάστες, οι διμερείς σχέσεις και η κατάσταση της τουρκικής κοινωνίας που ζει στην Ελλάδα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr