Βουλγαρία - Βαλκανικό Σκάνδαλο! Οι Πομάκοι από την ελληνική Θράκη δηλώνουν ‘Persona non grata’ για τον Τσαβούσογλου


Σόφια.

Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα στις 30 Μαΐου έχει προγραμματιστεί για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Μάλιστα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων της Ξάνθης, στην Ελλάδα, εξέδωσε καταδικαστική δήλωση πριν από την ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Δυτική Θράκη την Κυριακή.

Ο σύλλογος δήλωσε ότι ο Τσαβούσογλου δεν ήταν ευπρόσδεκτος στην περιοχή τους και έτσι ανακοινώθηκε για εκείνον "pеrsоnа nоn grаtа."

Ο λόγος για αυτήν την εχθρική αντίδραση εκ μέρους των Πομάκων είναι το γεγονός ότι ο Τασαβούσογλου και η τουρκική κυβέρνηση επιμένουν να αποκαλέσουν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη «τουρκική».


«Όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη, δεν γνωρίζαμε τούρκικα», ανέφερε η δήλωση. «Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υπέστησαν πολιτιστική και γλωσσική γενοκτονία από Τούρκους εποίκους», συνέχισε η καταδικαστική δήλωση, «η μειονότητα είναι μία και ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης · είναι μουσουλμανική και αποτελείται από κοινότητες με ένα πράγμα κοινό: τη θρησκεία τους!».

Στην Ελλάδα, ο αριθμός τους είναι περίπου 50.000, που ζουν κυρίως σε χωριά της δυτικής Θράκης, γνωστά ως «Πομακοχώρια», που σημαίνει «χωριά των Πομάκων».

 

Ο όρος «Πομάκ» χρησιμοποιείται επίσης ως ευρύτερο όνομα, συμπεριλαμβανομένων των σλαβικών μουσουλμανικών πληθυσμών στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, με εξαίρεση την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν τη γλώσσα των  Πομάκων με σχολεία μειονοτικά τους Πομάκους στη Δυτική Θράκη.


Η ελληνική κοινότητα μιλά άπταιστα ελληνικά και πολλοί από αυτούς έχουν ισχυρή ελληνική εθνική ταυτότητα, παρά τις θρησκευτικές τους διαφορές σε σύγκριση με την κυρίαρχη θρησκεία στην Ελλάδα, τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.

Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που αποδέχονται τα τουρκικά ως πρώτη γλώσσα τους αυξάνεται επίσης ως αποτέλεσμα της εκπαίδευσης και οικογενειακούς δεσμούς με την Τουρκία, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

 

Fakti.bg, News.bg,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr