Η Αίγυπτος ανακοίνωσε λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων με την Τουρκία


Μάιος 6, 2021. 20:35. Ελλάδα.

Κάιρο.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, τις λεπτομέρειες του διερευνητικού γύρου διαβουλεύσεων και συνομιλιών με την Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο και επικεντρώθηκε στα αρχεία της Λιβύης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Συρίας και του Ιράκ.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του σήμερα ότι μετά από δύο ημέρες συζητήσεων και διερευνητικών συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Αιγύπτου και της Τουρκίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Χαμντί Σανάντ Λόζα, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας , Πρέσβη  Σαντάτ Ονάλ, οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς και σε βάθος, άγγιξαν τα διμερή θέματα, καθώς και ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ και την ανάγκη επίτευξης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.



Ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα αυτού του γύρου διαβουλεύσεων και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα.

Χθες, στην έδρα του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά διαβουλεύσεις Αιγύπτου-Τουρκίας από το 2013, καθώς οι δύο πλευρές συζήτησαν διάφορα θέματα που αποδεικνύουν το κλείσιμο της σελίδας των διαφορών και την έναρξη της εξομάλυνσης των σχέσεων και την άφιξή τους σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα εξάλλου με πηγές από την Αλ Αραμπίγια, όπως έγραψε στο Twitter,  η Αίγυπτος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την κλιμάκωση ενάντια στην Ελλάδα και την Κύπρο.


مصادر العربية: مصر طالبت تركيا بضرورة وقف التصعيد ضد اليونان وقبرص #العربية_عاجل alarabiya.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr