Οι Τούρκοι παρακολουθούν την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη

" Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, στην τελετή της Αλεξανδρούπολης"



Μάιος 8, 2021. 20:49. Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στρατό και όπλα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την άσκηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Μιλώντας σε τελετή υποδοχής του αμερικανικού στρατού, ο Τζέφρι Πάιατ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα είπε «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

 

Μετά την έντονη  στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε σήμερα μια συνάντηση, στην οποία παρακολούθησαν ανώτεροι διοικητές της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ.

Πραγματοποιήθηκε τελετή στην περιοχή όπου μεταφέρθηκε ο αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. 

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Έλληνας υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος,  ο Στρατηγός των ΗΠΑ  Κρίστοφερ Μοχάν και ο Βρετανός  στρατηγός  Ίβον Τζονς και ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ήρθε στην Αλεξανδρούπολη και μίλησε στην τελετή, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «Η Αλεξανδρούπολη είναι τώρα έτοιμη για μεγάλες επενδύσεις λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης».

Στην ομιλία του, ο Παναγιωτόπουλος μίλησε για τα πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη βελτίωση της λειτουργικότητας του λιμανιού, τον βασικό ρόλο του στη μεταφορά δυνάμεων και υλικών για αυτήν την άσκηση, τις δυνατότητες προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, τη δυναμική της υποδομής μεταφορών και του οδικού δικτύου του λιμανιού. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναθεώρηση και ενίσχυση της υφιστάμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Ενίσχυση της συνεργασίας και μήνυμα στην Τουρκία

 


Ο Παναγιωτόπουλος έστειλε επίσης ένα μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά εάν είναι απαραίτητο».

«Η άσκηση του Defender Europe 2021 συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών και επομένως αμοιβαία επωφελών δραστηριοτήτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, εμπνευσμένη από την επιθυμία να συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία και των δύο χωρών. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την κοινή βούληση να ενισχύσουν περαιτέρω αυτήν τη στρατηγική αμυντική σχέση για να διασφαλίσουν τη διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ένοπλων Δυνάμεων, αφενός, και να ενθαρρύνουν τις ένοπλες δυνάμεις, αφετέρου. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η υφιστάμενη Συμφωνία Αμοιβαίας Άμυνας με την επέκταση και την εμβάθυνσή της».

 

«Σημαντική στρατηγική θέση»

Στην ομιλία του στην τελετή, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τον ζωτικό της ρόλο. Ο Πρέσβης Πάιατ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη για 6η φορά, επισκέφθηκε τον νέο εμπορικό τερματικό σταθμό του λιμανιού με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ελλάδος (ΓΕΕΘΑ) Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Διοικητή Ανώτατων Δυνάμεων (ΓΕΣ) στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση και άλλα ανώτερα στελέχη.

 

«Σχέση 200 ετών»

 


Ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε για τις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

«Με τις κοινές ασκήσεις και τις επισκέψεις πλοίων τις τελευταίες εβδομάδες, οι στρατιωτικές μας σχέσεις με βάση την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Άμυνας έχουν αποκτήσει δυναμική», δήλωσε ο Πάιατ. Αυτές οι δεσμεύσεις δείχνουν στον κόσμο ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται δίπλα-δίπλα για να υποστηρίξουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, όπως είναι εδώ και 200 ​​χρόνια ».


«Οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν την παρουσία τους στα Βαλκάνια»


Αναφερόμενος στην άσκηση, ο Πάιατ δήλωσε ότι ειδικά η στρατηγική τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης και του λιμανιού είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

«Αυτή η άσκηση μεγάλης κλίμακας, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 28.000 στρατιώτες από 26 χώρες και θα πραγματοποιηθούν από τον αμερικανικό στρατό,  η άσκηση που έχει προετοιμαστεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους συμμαχικούς στρατούς, έχει ως στόχο την κοινή οργάνωση.

 «Όπως δείχνει αυτή η άσκηση, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα Βαλκάνια και την περιοχή του Εύξεινου Πόντου και θα βοηθήσουν στην αποτροπή πιθανών αντιπάλων στην υπεράσπιση των συμμάχων μας», είπε.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Πάιατ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση δηλώνοντας ότι δύο αμερικανικές εταιρείες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ιδιωτικοποίηση των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Sözcü

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr