Η άσκηση του ΝΑΤΟ «Defender Europe 21» ξεκινά στην Αλβανία


Μάιος 4, 2021. 19:58

Δυρράχιο.

Την έναρξη της στρατιωτικής άσκησης του Defender 2021 καλωσόρισε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Γιούρι Κιμ. 

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης στα Τίρανα ευχαρίστησε την Αλβανία για την υποστήριξη που παρείχε πάντα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις αποστολές της και είπε ότι η χώρα μας δεν επιλέχθηκε τυχαία να πραγματοποιήσει τέτοιες στρατιωτικές ασκήσεις.

«Συγχαίρω τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Άμυνας για τη διοργάνωση αυτής της τελετής. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση που 3 στρατηγοί 4 αστέρων συγκεντρώνονται ταυτόχρονα. Ο ηγετικός ρόλος της Αλβανίας σε αυτήν την άσκηση είναι σημαντικός και ο ρόλος της στη συμμαχία αυξάνεται μόνο. 

Η Αλβανία είναι πιο φιλόξενη σε τέτοιες δραστηριότητες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι Αλβανοί έχουν πολεμήσει μαζί μας σε αποστολές συμμαχίας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτές τις θυσίες και θα είμαστε ευγνώμονες.

Αναγνωρίζουμε την ανδρεία σας και τιμάμε να σας αποκαλούμε συμμάχους. Η Αλβανία παρέχει μια σημαντική βάση που επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης γρήγορα και αποτελεσματικά. Συγχαίρουμε τη βούληση της Αλβανίας να αναλάβει την ευθύνη. 

Κλείνοντας, η πρέσβειρα μίλησε στα αλβανικά και είπε ότι «θα εργαστούμε δίπλα-δίπλα».

 

Ράμα: Είχαμε φοβία για τους ξένους ως κομμουνιστική χώρα

 

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είπε ότι το κομμουνιστικό καθεστώς είχε διαμορφώσει τον αλβανικό λαό με την ιδέα ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στους ξένους να παραβιάζουν στην Αλβανία και ότι ήταν το μεγαλύτερο κακό μας, αλλά αυτή η νοοτροπία έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και σήμερα διοργανώνουμε τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στο Λιμάνι του Δυρραχίου.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Αμερικανός στρατηγός και διοικητής της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ, Τοντ Γουόλντερς, με την ευκαιρία της έναρξης της άσκησης του ΝΑΤΟ «Defender Europe 21» στην Αλβανία.

Ο Γουόλτερς εξήρε την Αλβανία ως έθνος το  οποίο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ειρήνη στην περιοχή.

 Lajm

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr