Οι Αμερικανικοί προβληματισμοί για την πώληση F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


Μάιος 25, 2021. Ελλάδα.

Νέα Υόρκη.

Η αυξανόμενη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενός από τους κύριους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, θα μπορούσε να ανατινάξει την μεγάλη  αμυντική αγορά ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην αγορά αυτή από το Αμπού Ντάμπι περιλαμβάνονται: η πώληση 50 μαχητικών αεροσκαφών F-35, 18 Reaper drone και προηγμένα πυρομαχικά που ενέκρινε η  αμερικανική διοίκηση του πρώην Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ λίγες ώρες πριν παραδώσει την εξουσία.

Αυτό αναφέρθηκε από την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal»,  την επικαλείται το Agenzia Nova εξηγώντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντοπίσει τουλάχιστον δύο αεροπλάνα που ανήκουν στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας σε ένα αεροδρόμιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 Οι αυξημένοι δεσμοί μεταξύ Πεκίνου και Αμπού Ντάμπι έχουν καταστήσει αβέβαιο το μέλλον της πώλησης, ωστόσο επιβεβαιώθηκε από τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν μετά από πρόσφατη ανασκόπηση. 

Ο φόβος, εξηγεί η εφημερίδα, είναι ότι οι Κινέζοι μπορεί να έχουν πρόσβαση στην πιο πρόσφατη πολεμική τεχνολογία των ΗΠΑ.

 «Η μετεγκατάσταση της ναυαρχίδας F-35 στο αμερικανικό οπλοστάσιο συνεπάγεται έναν ορισμένο βαθμό μονογαμίας Εμιράτων με την Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σένκερ, ο οποίος χειρίστηκε το φάκελο ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ για τις υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής. 

«Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά πριν για μεταφερθούν αυτά τα συστήματα», πρόσθεσε, δήλωσε ο Σένκερ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr