Ο Αλμπίν Κούρτι αντιδρά στη δημιουργία σερβικού δήμου στο Κοσσυφοπέδιο


Ιούνιος 1, 2021. Ελλάδα.

Πρίστινα.

 

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι.

«Δεν υπάρχουν πιέσεις. Υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις. Ο διάλογος θα βασίζεται σε αρχές, θα είναι δίκαιος, όπου το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι αντικείμενο στο τραπέζι, αλλά μέρος των συνομιλιών. Με το πρόγραμμά μας και τη συνείδηση ​​και ευθύνη που έχουμε δείξει, θα εκπροσωπήσουμε το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Κούρτι.

Σύμφωνα με την Shqiptarja, όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Αλμπίν Κούρτι, σχετικά με τη  σύσταση δήμου από τη σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο, ο Κούρτι απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μονοεθνική ένωση στο Κοσσυφοπέδιο.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να υπάρξει εθνοτική ένωση στο Κοσσυφοπέδιο, επομένως είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα.

Η συμφωνία του 2013, που υπογράφηκε μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στις Βρυξέλλες, προβλέπει τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών πλειοψηφικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο. 

Το 2015, οι δύο χώρες, υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, κατέληξαν σε πρόσθετη συμφωνία για την ίδρυσή της.

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου διαπίστωσε ότι οι αρχές για αυτό δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, αν και έχει πει ότι μπορούν να εναρμονιστούν με μια νομοθετική πράξη της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr