Αλβανία: Ο Νίκος Δένδιας λέει ότι είναι «θέμα χρόνου» η ένταξη της χώρας «αλλά δεν κάνουμε παραχωρήσεις»


Ιούνιος 3, 2021. Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για τις σχέσεις με την Αλβανία, ενώ πραγματοποίησε συνέντευξη σε περιφερειακό συνέδριο.

Ο Δένδιας δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που η Αλβανία έχει κάνει την επιλογή της να κοιτάξει μόνο προς την ΕΕ και, σύμφωνα με αυτόν, θα την φέρει πιο κοντά στην Ελλάδα.

Λέει ότι η Ελλάδα από την άλλη πλευρά δεν θα κάνει παραχωρήσεις σε αυτό το ζήτημα, αλλά ούτως ή άλλως είναι θέμα χρόνου προτού η Αλβανία πλησιάσει την ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο Δένδιας λέει ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Αλβανίας δεν επηρεάζουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. 

Αναγνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα έχει προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι  αυτό εμποδίζει για βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

«θα σας ζητήσω να μην κοιτάξετε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο πλαίσιο ότι οι Αλβανοί είναι φίλοι με τους Τούρκους, οπότε δεν είναι αυτόματα φίλοι της Ελλάδας. Είναι πολύ πιο περίπλοκο. 

»Και επιτρέψτε μου να σας πω, η Αλβανία ιστορικά - και αν το κοιτάξετε προοπτικά - έκανε την επιλογή της. 

Το γεγονός ότι είναι πρόθυμη να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, που σημαίνει συνυπογραφή όλων των αποφάσεων του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δείχνει πού θα είναι η Αλβανία στα 50, στα 100, σε 150 χρόνια από σήμερα. Και θα δείτε ότι η Αλβανία έχει δείκτη σημαντικής συμμόρφωσης με τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Ναι, λοιπόν, η Αλβανία έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία. Ναι, ο Έντι Ράμα έχει προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Το ξέρουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά εδάφη για τη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

»Και θα μου επιτρέψετε - θα σας πω ξανά - Αλβανία να κάνει ό, τι θα ήθελα να κάνει η Τουρκία κάποια στιγμή, να επιστρέψει στην Ευρώπη, να αγκαλιάσει τις ευρωπαϊκές αξίες και να προσπαθήσει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αυτό θα το φέρει σίγουρα πολύ κοντά στην Ελλάδα στο μέλλον, αρκεί να το καταλάβουμε, να το δούμε και να το καλλιεργήσουμε.


» Και φυσικά, δεν θα κάνουμε παραχωρήσεις στην αλβανική πλευρά. Πρέπει να πληροί πλήρως τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο ευρωπαϊκό κτίριο, συμπεριλαμβανομένης της απόλυτης προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Ωστόσο, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι πιστεύω ότι η Αλβανία έχει κάνει την επιλογή. Είναι θέμα χρόνου, προσπάθειας, αλλά έχει κάνει τη θεμελιώδη επιλογή»¨.

Gazeta Shqiptare

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr