Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι ως προς την Τουρκία: εχθρός ή εταίρος;


Ιούνιος 10, 2021. Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το ποσοστό των Ευρωπαίων που βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο είναι κατά μία μονάδα πάνω από εκείνους που την βλέπουν ως εταίρο.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι, συνολικά, το 26% των Ευρωπαίων θεωρούν την Τουρκία αντίπαλο ή κράτος με το οποίο υπάρχει σύγκρουση, ενώ το 25% θεωρεί τη χώρα αυτή ως πολλά υποσχόμενο έθνος στην ΕΕ, ως απαραίτητο εταίρο.

Η Τουρκία είναι επίσημη υποψήφια χώρα της ΕΕ από το 1999, όταν υπεγράφη η συμφωνία για τελωνειακή ένωση με την Ένωση από τον Ιανουάριο του 1996. Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης ξεκίνησαν επίσημα τον Οκτώβριο του 2005, αλλά έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια, λόγω  της αποτυχίας της Τουρκίας να εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια για έναν υποψήφιο για ένταξη κράτος στην Ένωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 4% των ερωτηθέντων θεωρεί την Τουρκία σύμμαχο με κοινές αξίες και ενδιαφέροντα, ενώ η Γερμανία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ερωτηθέντων, δηλαδή το 41%, που βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο.

«Η έλλειψη προόδου στην προσέγγιση της Τουρκίας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αξίες έχει αυξήσει την απόσταση» που χαρακτηρίζεται από μια απότομη οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις οπισθοδρομικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και μια αντιφατική εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET).

 

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr