Μακρόν: Ρώσοι και Τούρκοι μισθοφόροι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Λιβύη


Ιούνιος 2, 2021. Ελλάδα.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντουλχαμίτ Νταμπάιμπα στο Παρίσι.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πασινιάν, ο Μακρόν ζήτησε την απόσυρση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν από το έδαφος της Αρμενίας και είπε, «Οι στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους στις 11 Μαΐου».

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν, ο οποίος είχε προηγουμένως αναφέρει τη δυνατότητα στρατιωτικής υποστήριξης της χώρας του στην Αρμενία, δεν το ανέφερε στη συνάντησή του με τον Πασινιάν. 

Ο Μακρόν είπε ότι είναι «έτοιμοι να συμβάλουν στην ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και στην εγκαθίδρυση της περιφερειακής ειρήνης». Ο Πασινιάν εξέφρασε ότι περιμένουν τον Μακρόν να επισκεφθεί την Αρμενία το φθινόπωρο.

 

«Οι ξένοι μισθοφόροι πρέπει να αποσυρθούν από τη Λιβύη»

 

Μετά τον Πασινιάν, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίτ Νταμπάιμπα.

 Μετά τη συνάντηση, ο Μακρόν ζήτησε την απόσυρση ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, «Πρέπει να σταματήσουμε την ξένη παρέμβαση, επειδή οι ίδιοι οι Λίβυοι το απαιτούν. Αυτό γίνεται με την απόσυρση όλων των δυνάμεων ξένων μισθοφόρων - Ρώσων, Τούρκων και των συριακών μισθοφόρων τους και άλλων - από το έδαφος της Λιβύης», είπε.

 

Απευθυνόμενος στον  Νταμπάιμπα: «Εργαζόμαστε για αυτό μαζί σας και όλους τους συνεργάτες μας», δήλωσε ο Μακρόν. «Αυτή η απόσυρση πρέπει να προχωρήσει με τη δημιουργία ενός ενοποιημένου στρατού. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η επιτυχία των γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του έτους».

 

Στη σύνοδο κορυφής της Λιβύης που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 23 Ιουνίου, η μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νταμπάϊμπα θα εκπροσωπήσει τη Λιβύη για πρώτη φορά. 



Ege Politik, haber.sol,

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr