Αξιωματούχος AKP: «Δεν υπάρχει αυτοκτονία που σχετίζεται με την Οικονομία, διαφορετικά η μισή Τουρκία έπρεπε να αυτοκτονήσει»

 ο δήμαρχος της Ακντενίζ


Ιούνιος 2, 2021. Ελλάδα.

Κατά την αξιολόγηση της αυτοκτονίας ενός εργάτη οικοδομών για οικονομικούς λόγους, ο Μουσταφά Γκουλτάκ, δήμαρχος της Ακντενίζ, στη Μερσίνα, τράβηξε την προσοχή με τις σοκαριστικές δηλώσεις του.

Ο Γκουλτάκ που είναι πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Κόμματος της  Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – AKP,  ενώ προσπαθούσε να μετριάσει τις αυτοκτονίες που γίνονται εξαιτίας της τουρκικής οικονομίας,  σύμφωνα με την τουρκική Sözcü, είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει αυτοκτονία που να σχετίζεται με την οικονομία. Αν είναι να αυτοκτονούν λόγω φτώχειας, τότε η μισή χώρα πρέπει να αυτοκτονήσει».

Με την ερμηνεία αυτή, όπως σημειώνεται, παραδέχθηκε ότι η Τουρκία πλήττεται από τη φτώχεια.

 

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

Το θέμα συζητήθηκε στο Δήμο Ακντενίζ (δήμος Μεσογείου) την 1η Ιουνίου. Η αυτοκτονία του Αμπντουλάχ Ερτέμ, πατέρα 6 παιδιών, έγινε θέμα συζήτησης από τον δημοτικό σύμβουλο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος- CHP, Μουχτίν Ερτάς.

Ο Ερτάς είπε:

«Το πληροφορήθηκα σήμερα το πρωί, πραγματικά έσπασε η καρδιά μου. Η χώρα μας αντιμετωπίζει πράγματι βαθιά οικονομικά προβλήματα. Επιπλέον, όταν επιβάλλονται οι πανδημικές συνθήκες, περνάμε πολύ δύσκολες μέρες. Υπάρχει ένα θέμα στις ειδήσεις σήμερα. Στη γειτονιά  Σεβκέτ Σουμέρ, ο Αμπντουλάχ Ερτέμ, εργάτης οικοδομών με 5 κορίτσια και ένα αγόρι, αυτοκτόνησε λόγω της οικονομικής κατάθλιψης που βρισκόταν. Αυτό είναι πολύ θλιβερό νέο. Ζητώ το έλεος του Θεού. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε όσο μπορούμε για την οικογένειά του και τα παιδιά του εντός των δυνατοτήτων του δήμου μας.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών- HDP, Νουρίγιε Αρσλάν, δήλωσε: «Ποιος είναι ο λόγος για αυτές τις αυτοκτονίες; Ποιος θα το λύσει; η κατάσταση είναι στάσιμη»

 

Η Οικονομία δεν φέρνει αυτοκτονίες

 

Αργότερα, ο δήμαρχος της Ακντενίζ, Μουσταφά Γκλουτάκ, έκανε αξιολογήσεις επί του θέματος. 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτοκτονεί κάποιος στην Τουρκία. Ωστόσο, σίγουρα δεν είναι οικονομική αυτοκτονία. Πηγαίνετε να μιλήσετε σε ψυχίατρους, ψυχολόγους. Θα αυτοκτονήσουν οι φτωχοί; Τότε η μισή χώρα, ολόκληρος ο κόσμος, πρέπει να αυτοκτονήσει. Είναι η φτώχεια, τα χρέη, αιτία αυτοκτονίας; Πηγαίνετε να μιλήσετε με ψυχίατρους, δεν έχω ακούσει για τέτοιο λόγο. 

Το 80 τοις εκατό της Ινδίας είναι φτωχοί, πηγαίνετε στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Αφρική, όλοι είναι φτωχοί. Αυτοκτόνησε κανείς;  Λέτε η οικονομία είναι κακή, το κόμμα AK είναι κακό. Το σέβομαι αυτό».

« Αφού κάνετε τέτοια πολιτική, θα σας απαντήσω. Λέγεται ότι «αυτοκτόνησε λόγω της οικονομίας», η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία είναι οι χώρες με τις περισσότερες αυτοκτονίες στον κόσμο. Γιατί αυτοκτονούν, επειδή δεν έχουν χρήματα; Το αποτέλεσμα της αυτοκτονίας δεν είναι χρήματα, είναι τα ψυχολογικά προβλήματα του ατόμου, μην το βασίζετε στην οικονομία. Υπάρχει μια τραυματική κατάσταση εδώ. Μην μπαίνετε σε τέτοιες πολεμικές».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr