Η Τουρκία αναβαθμίζει τα F-16 στην αεροπορική βιομηχανία της


Ιούνιος 1, 2021. Ελλάδα.

Η Τουρκία διαθέτει έναν πολύ μεγάλο στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 από διαφορετικά μπλόκ. Εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι 270 και σε κάθε ένα από αυτά η αναβάθμιση περιλαμβάνει μεταξύ 1.200 και 1500 ανταλλακτικών, όπως αναφέρει η Ισραηλινή Άμυνα.

Η Τουρκία δεν είχε την επιλογή να αγοράσει F-35 από τις ΗΠΑ, η χώρα έχει στρέψει τις προσπάθειες της σε δύο κατευθύνσεις - την αναβάθμιση και την παράταση της ζωής  των εκατοντάδων F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, και συνεχίζοντας, αν και είναι αργή και καθυστερημένη, τη δημιουργία ενός δικού της μαχητή, TF-X

Η Τουρκία και είναι μία από τις πέντε χώρες στον κόσμο που παράγει αυτά τα ανταλλακτικά για μαχητικά αεροσκάφη στην αεροπορική της βιομηχανία. 

Με τα χρόνια, οι αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας έχουν κάνει πολλά σχέδια για αλλαγές, βελτιώσεις και αναβαθμίσεις σε αυτά τα αεροσκάφη. 

Τα σχέδια ονομάστηκαν PEACE ONYX και έγιναν αλλαγές στα φτερά, τα μέρη του σώματος και τα συστήματα αεροηλεκτρονικής.  

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να επεκτείνει τη ζωή δεκάδων F-16 από 8.000 σε 12.000 ώρες πτήσης. 

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής των αμυντικών βιομηχανιών, εξήγησε ότι η αναβάθμιση και η επέκταση ζωής περιλαμβάνουν δομικές αλλαγές, αντικαταστάσεις και ανανέωση εξοπλισμού και συστημάτων και ότι περιλαμβάνει αντικατάσταση μεταξύ 1.200 και 1.500 ανταλλακτικών σε κάθε αεροσκάφος.

Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία ήταν συνεργάτης στο πρόγραμμα κατασκευής ανταλλακτικών F-35 της Lockheed Martin.

 Αλλά από τότε που η συμφωνία καταργήθηκε, τα σχέδια αναβάθμισης των υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών έχουν επιταχυνθεί. 

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών για την Πολεμική Αεροπορία, Φρανκ Κένταλ, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για να τερματίσουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στην παραγωγή ανταλλακτικών για αεροσκάφη F-35. Στην Τουρκία κατασκευάζονταν μέρη του κινητήρα και της ατράκτου.

Η Τουρκία προσπαθεί να κατασκευάσει το δικό της μαχητικό TF-X, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις στο έργο και δεν είναι ακόμη σαφές ποιο κινητήρα θα έχει το αεροπλάνο. 

Οι Τούρκοι μιλούν με την Rolls-Royce για την παραγωγή ενός αεροπλάνου για το αεροπλάνο τους. 

Διάφορες πηγές υποδηλώνουν ότι το προηγμένο τουρκικό μαχητικό τζετ θα διαθέτει δίδυμο κινητήρα, μονό πιλότο, προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και αόριστα χαρακτηριστικά. Το αεροπλάνο έχει προγραμματιστεί να πετάξει το 2029. 

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ενεργός εξαγωγέας όπλων: αυτή την εβδομάδα η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει 24 τουρκικά UAV TB2 που βρίσκονται επίσης στην υπηρεσία του τουρκικού στρατού, ενώ οι Φιλιππίνες θα λάβουν σύντομα από την Τουρκία έξι ελικόπτερα T129 ATAK που κατασκευάζει η τουρκική IAI. 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr