«Ο συνεργαζόμενος με την Ελλάδα Frontex είναι ανεπαρκής λέει η ΕΕ», τούρκικο δημοσίευμα


Ιούνιος 7, 2021. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο οργανισμός προστασίας των συνόρων της ΕΕ, ο Frontex, δεν είναι αρκετά αποτελεσματικός στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και η υποστήριξή του στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι ανεπαρκής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έκθεσης που συνέταξε σχετικά με τις δραστηριότητες του Frontex.

 “Ο Frontex δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικός στη βοήθεια των κρατών μελών του και των χωρών Σένγκεν στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ”.

 Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η υποστήριξη του Frontex στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διασυνοριακών εγκλημάτων ήταν ανεπαρκής.

Οι επιθεωρητές της ΕΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ούτε καν η εντολή που δόθηκε στον Frontex το 2016 σχετικά με την προστασία των συνόρων δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως.

Ο Leo Brincat, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ που είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση της έκθεσης, δήλωσε:

«Τα καθήκοντα του Frontex είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Παρόλα αυτά, οι δυνάμεις του Frontex δεν ήταν ικανές να εκπληρώσουν αυτό το έργο αποτελεσματικά. Αυτό συμβαίνει ειδικά όταν ο Frontex αναλαμβάνει καθήκοντα, αυτό είναι ανησυχητικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Frontex ιδρύθηκε το 2004, μαζί με τους οργανισμούς προστασίας των συνόρων των κρατών μελών, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου και του λαθρεμπορίου ανθρώπων στα σύνορα της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός του Frontex ανήλθε σε 19 εκατομμύρια ευρώ το 2006, σε σύγκριση με 460 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Ο οργανισμός της ΕΕ, Frontex, ήταν πρόσφατα γνωστός για τις παράνομες πιέσεις εναντίον των μεταναστών, ειδικά στο Αιγαίο Πέλαγος, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr