«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται μέσω της Τουρκίας»


Ιούνιος 7, 2021. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται μέσω της Τουρκίας. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, επισημάνθηκε ότι η απόφαση καλύπτει αυτούς που προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, έχοντας ως αιτιολογία ότι «η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες».

Σύμφωνα με την τουρκική Aksam, που αναφέρεται στο Anadolu, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Άσυλου ανακοίνωσαν από κοινού:

«Η ελληνική νομοθεσία ορίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες. Η απόφαση αυτή καλύπτει τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία».

Στη δήλωση, αναφέρεται ότι αυτή η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα ορισμένων κατηγοριών ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για διεθνή προστασία στην Τουρκία.

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε γραπτή δήλωση για το θέμα, υπογράμμισε ότι δεν θα δέχονται πλέον αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται μέσω της Τουρκίας από εκείνους που προέρχονται από αυτές τις χώρες δηλώνοντας:

«Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας είναι ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση των παράνομων ροών προσφύγων και την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά.

 

Η Ελλάδα συχνά έρχεται στο προσκήνιο με περιπτώσεις παράνομων «εκτροπών»  αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο προς την Τουρκία. 

Παρά τις πολλές αναφορές και τα νέα του διεθνούς τύπου και των ανθρωπιστικών οργανώσεων προς αυτήν την κατεύθυνση, η διοίκηση των Αθηνών δεν αποδέχεται αυτές τις κατηγορίες, όπως σημειώνεται.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr