«Η Βουλγαρία δεν έχει κανέναν συμφέρον να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα στη Βόρεια Μακεδονία»


Ιούλιος 27, 2021. Ελλάδα.

Σόφια.

«Το βουλγαρικό κράτος αναγνωρίζει ίσους πολίτες και όχι μειονότητες ή πλειοψηφίες», ανέφερε ο γνωστός πολιτικός επιστήμονας της Βουλγαρίας, Όγκνιαν Μίντσεφ, τονίζοντας ότι η Βουλγαρία δεν ενδιαφέρεται να ζητήσει την αναγνώριση της «βουλγαρικής μειονότητας» στη Βόρεια Μακεδονία».

Σύμφωνα με τον Μίντσεφ, βάσει της διμερούς δήλωσης Βουλγαρίας-Μακεδονίας του 1999, η αρχή καθιερώθηκε ότι οι χώρες έχουν την υποχρέωση να σέβονται τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών τους για αυτοπροσδιορισμό και ελεύθερη έκφραση της ταυτότητάς τους σε εθελοντικές οργανώσεις στον τομέα της κοινωνίας.


«Είναι καιρός για τα βουλγαρικά θεσμικά όργανα, κυρίως στο Υπουργείο Εξωτερικών, να αρχίσουν να διαχειρίζονται ικανά άτομα και να σταματήσουν να λαμβάνουν μερικές αποφάσεις. Το μεγάλο «πρόβλημα» που δημιουργούν διάφοροι «πατριώτες» δεν μπορεί να διορθωθεί με νέες «ηλίθιες λύσεις», που λαμβάνονται εκτός πλαισίου και εθνικού ενδιαφέροντος» -  λέει ο Μίντσεφ.

Την Παρασκευή, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σβετλάν Στόεφ δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα ήθελε οι Βούλγαροι στη Βόρεια Μακεδονία να συμπεριληφθούν στο σύνταγμα της χώρας μαζί με άλλα έθνη που περιλαμβάνονται σε αυτό.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr