Λιβύη: Χάος στο δυτικό τμήμα από την Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Τουρκία


«Οι πολιτοφυλακές εμπόδιο στις εκλογές»

Αύγουστος 11, 2021. Ελλάδα.


Χάος επικρατεί στη δυτική Λιβύη, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων στη Ζαουίγια και τη Βαρσοφάνα, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, ενώ η Μισράτα πληρώνει φόρο για την επιστροφή μελών των πολιτοφυλακών από τα μέτωπα προκαλώντας εκτεταμένο χάος ασφαλείας μέσα στην πόλη.

Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι η Ζαουίγια έγινε μάρτυρας πρόσφατων συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων στην περιοχή Al-Barnawi, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα ζημιές σε ιδιωτική περιουσία, εκτός από τα θύματα.

Οι πηγές επεσήμαναν ότι η Μισράτα δέχτηκε, τις τελευταίες ημέρες, νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των παλιννοστούντων από το Buqrain, δυτικά της Σύρτης και την Τρίπολη, οι οποίοι έχουν επιδεινώσει την κρίση ασφαλείας που συνεχίζεται στην πόλη εδώ και χρόνια, εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ  τους για τον έλεγχο της περιοχής. Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν βαριά όπλα.

Η κατάσταση έντασης συνεχίστηκε επίσης μεταξύ των πολιτοφυλακών  Ζάουια και Ρισβάνα, αφού η πρώτη ανατίναξε ένα κατάστημα τροφίμων στην περιοχή Μπιρ Σαρντίν, που ανήκει στον αδελφό ενός ηγέτη της πολιτοφυλακής και στον Ρισβάνα.

 Έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν ότι αυτές οι συγκρούσεις  τροφοδοτούνται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα,   η οποία επιδιώκει την κατάσταση χάους στη Δυτική Λιβύη και έτσι να διαταράξει τις εκλογές, ειδικά τις προεδρικές, συνεπής με τις επιθυμίες της τουρκικής πλευράς, η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει την παραμονή της στη Λιβύη,  φοβούμενη τη θέση της επόμενης εκλεγμένης αρχής, η οποία αναμένεται να αποκαταστήσει την πλήρη κυριαρχία της χώρας.

Αυτή είναι η άποψη του Λίβυου πολιτικού ερευνητή Μοχάμεντ Κασούτ, τονίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην Τρίπολη και τη δυτική περιοχή κατά την τρέχουσα περίοδο και η απειλή πολέμου μεταξύ των πολιτοφυλακών, ο οποίος μπορεί να ξεσπάσει ευρέως ανά πάσα στιγμή, εμπίπτει στο πλαίσιο του «επηρεασμού των πολιτών  για την ασφάλειά τους ενόψει των επιδιωκόμενων εκλογών».


Αυτά τα κινήματα της πολιτοφυλακής και το χάος της ασφάλειας , δεν μπορούν να αποκοπούν από την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων της χώρας του προς στον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της εθνικής ενότητας, Αμπντουλχαμίντ Νταμπάιμπα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.  Όπου διαπραγματεύτηκε  τα «δικαιώματα» της πρώην κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ .

Συζήτησε επίσης μαζί του το ζήτημα της αποζημίωσης των τουρκικών εταιρειών που εργάζονταν στη Λιβύη, εκτός από την έκδοση «εγγυητικών επιστολών» για αυτές από την Κεντρική Τράπεζα Λιβύη, σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν ενημερωμένες πηγές.

Sky News Arabia

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr