Ηγέτης Σέρβων Βοσνίας: Η ένωση με τη Σερβία είναι μακροπρόθεσμος στόχος μας


Αύγουστος 12, 2021. Ελλάδα.

Μπάνια Λούκα, Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.

«Η επιθυμία της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (οντότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης) να ενωθεί με τη Σερβία είναι φυσική, αφού είναι ένας λαός που ζει και στις δύο πλευρές του Δρίνου, και με την πάροδο του χρόνου αυτή η επιθυμία θα πραγματοποιηθεί».

Αυτό δήλωσε το μέλος του Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β -Ε) που εκφράζει τον σερβικό λαό, Μιλοράντ Ντόντικ, σε συνέντευξή του στη σερβική Telegraf.

Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS) και της Σερβίας αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για αυτόν και δεν σκοπεύει να αποστασιοποιηθεί από το Βελιγράδι προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση. 

«Η Σερβία είναι η πατρίδα όλων των Σέρβων. Νομίζω ότι η Δύση κάνει ριζικά λάθος σε σχέση με τον σερβικό λαό. Η συνεργασία μαζί του είναι πλέον ουσιαστικά αδύνατη - φυσικά, εάν η θέση της Δύσης δεν αλλάξει όσον αφορά τον σεβασμό των συμφερόντων μας. Αλλά ακόμη και αν αλλάξει κάτι, η συνεργασία με τη Σερβία θα παραμείνει προτεραιότητα», τόνισε ο Ντόντικ. 

Απαντώντας στο ερώτημα αν εξακολουθεί να πιστεύει στη δυνατότητα να ενώσει τη Σερβία και τη Δημοκρατία της Σέρπσκα, ο Μιλοράντ Ντόντικ είπε ότι μέχρι τώρα «όλα είναι υποθετικά» και εξαρτώνται από την ανάπτυξη διεθνών, παγκόσμιων και περιφερειακών σχέσεων.

  «Φυσικά, είναι απολύτως φυσικό να υπάρχει η επιθυμία να ενωθεί ο ίδιος λαός. Οι Σέρβοι δεν αποτελούν εξαίρεση, έχουν το δικαίωμα στη δική τους εδαφική οργάνωση, όπως άλλοι λαοί. Από την άλλη πλευρά, καταλαβαίνω πολύ καλά ότι αυτό δεν θα συμβεί τη στιγμή που ζούμε τώρα. Αλλά αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι αυτή η ιδέα θα περιμένει την υλοποίηση», τόνισε ο πολιτικός.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr