Οι Κούρδοι έχουν τη νομιμότητα να καταγγείλουν την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα


Φωτό αρχείου

Αύγουστος 30, 2021. Ελλάδα.

Νομικοί στην περιοχή του Κουρδιστάν κατέστησαν σαφές ότι οι Κούρδοι μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη για τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους και να καταστήσουν  αυτές τις επιθέσεις παγκόσμιο ζήτημα.

Σύμφωνα με τους νομικούς που μίλησαν στο Rojnews, η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν αδιαφορεί για τις επιθέσεις και την κατάληψη των εδαφών του Κουρδιστάν από το τουρκικό κράτος.

«Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο είναι αδιάφοροι».

Η δικηγόρος και φοιτήτρια μεταπτυχιακών σπουδών  Ντέρια Μουχάμαντ μίλησε για τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους και είπε: «Ο βομβαρδισμός της Σενγκάλ, του νοσοκομείου Σενγκάλ και της περιοχής  Πεγκουίν θεωρείται παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,  σε ένα κράτος που είναι κυρίαρχο οι επιθέσεις είναι κατάφωρη παραβίαση, οπότε η κυβέρνηση του Ιράκ πρέπει να πάρει θέση σε αυτό και να μην παραμείνει σιωπηλή, όπως κάνει. Ο Πρόεδρος της Περιφέρειας του Κουρδιστάν και ο Υπουργός Εξωτερικών πρέπει να κινηθούν και να δείξουν μια σοβαρή θέση, επειδή οι περιοχές που βομβαρδίζονται είναι περιοχές που κατοικούνται από πολίτες και εργάζονται στη γη τους».

«Το τουρκικό κράτος χρησιμοποιεί μερικούς από εμάς».

Ο Ντέρια δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει θέση για τις επιθέσεις και την κατάληψη των εδαφών του Κουρδιστάν από το τουρκικό κράτος και «μπορούν να κόψουν τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, που θα προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην οικονομία της. Μπορούν επίσης, μέσω του Ιρακινού Υπουργού Εξωτερικών, να μεταφέρει τη φωνή τους στα Ηνωμένα Έθνη για να λάβουν μια διεθνή απόφαση, ωστόσο η σιωπή και η αδιαφορία των Κούρδων στο Ιράκ και την περιοχή επέτρεψαν αυτές τις επιθέσεις να συνεχιστούν».

Ο Ντέρια πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ενάντια σε όλα όσα σχετίζονται με τους Κούρδους και «ο Ερντογάν ορίζει στο βιβλίο του, ότι ο καλός Κούρδος είναι ο νεκρός Κούρδος και μας γίνεται σαφές ότι η Τουρκία δεν κάνει διάκριση μεταξύ των Κούρδων στο να τους σκοτώνει, και είναι προς το παρόν χρησιμοποιώντας μερικούς από εμάς, όπως ορισμένα πολιτικά κόμματα που κλείνουν το μάτι για να επιτεθεί το τουρκικό κράτος».

«Το Ιράκ πρέπει να πάρει σκληρή θέση».

Η φοιτήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κόγια,  Αβίν Γκαμπριέλ, πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με το νόμο, η κυριαρχία της περιοχής του Κουρδιστάν προέρχεται από την κυριαρχία του Ιράκ, οπότε το Ιράκ πρέπει να λάβει σταθερή θέση και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση και οι Κούρδοι ηγέτες πρέπει να δράσουν, επειδή η σιωπή του Ιράκ και της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν επέτρεψαν στο τουρκικό κράτος να συνεχίσει να εξαπολύει τις επιθέσεις του».

Η Αβίν σημείωσε ότι η κυριαρχία ενός κράτους είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να παραβιάζει την κυριαρχία του, όπως η Τουρκία που εισβάλλει στο έδαφος της περιοχής του Κουρδιστάν».

rojnews.news

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr