Ισραηλινός αναλυτής: Η αλλαγή του ρόλου της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο


«Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Κύπρος, ως η ανατολική πλευρά της Μεσογείου, πρέπει να παραμείνει ένας τόπος από τον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί μια στρατηγική πυρηνική επίθεση εναντίον της Ρωσίας, είπε ο Κέντμι.»


Αύγουστος 4, 2021. Ελλάδα.


Η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο για το στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ, καθώς  ο ρόλος της δεν περιορίζεται πλέον στην εξασφάλιση της ασφάλειας της διώρυγας του Σουέζ.

Αυτή η γνώμη εκφράστηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Vesti FM» από τον Ισραηλινό πολιτικό επιστήμονα και στρατιωτικό εμπειρογνώμονα  Γιακόβ Κέντμι, σύμφωνα με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθεί με αγωνία την κατάσταση στην Κύπρο, έπειτα από τις πρόσφατες παρεμβάσεις και ισχυρισμούς της Τουρκίας,  αφού το νησί για τη Βρετανία είναι μια ναυτική και αεροπορική βάση επί πολλά χρόνια.

 

Εδώ και δεκαετίες, η Κύπρος ήταν σημαντική μόνο για να διασφαλίσει την ασφάλεια της διώρυγας του Σουέζ, μέσω της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονταν με την πλουσιότερη αποικία του - την Ινδία. Αλλά τώρα το νόημα της Κύπρου για τους Βρετανούς έχει αλλάξει.

«Οι Βρετανοί χρειάζονται τώρα την Κύπρο χωρίς να τη συνδέουν με την Ινδία. Από αυτό το μέρος της Μεσογείου, ο στόλος του ΝΑΤΟ συγκεντρωνόταν πάντοτε προκειμένου να απειλήσει πρώτα τη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια τη Ρωσία. 

Στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κρήτη, δεν έχουν παρουσία - αλλά στην Κύπρο έχουν βάσεις. Ως εκ τούτου, η Κύπρος εξυπηρετείται και εφοδιάζεται με αεροσκάφη αναγνώρισης, υποβρύχια και πλοία», διευκρίνισε ο Γιάκοφ Κέντμι.

Εάν η Τουρκία εδραιώσει την κυριαρχία της στην Κύπρο και απομακρύνει τις βρετανικές βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας που βρίσκονται στο νησί, αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη αλλαγή της στρατιωτικής-στρατηγικής ευθυγράμμισης στην περιοχή. 

Αυτές οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ αντισταθμίζουν τώρα τις ρωσικές βάσεις του Χμεϊμίμ και της Ταρτούς στη Συρία. 

Εάν όμως δεν θα υπάρχουν πλέον βάσεις του ΝΑΤΟ στην Κύπρο, η Ρωσία, χάρη στις στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία, θα κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κέντμι είπε για την πυραυλική απειλή για τη Ρωσία, που προέρχεται από την Κύπρο, γράφει το δημοσίευμα

Σύμφωνα με τους στρατηγούς του ΝΑΤΟ, η Κύπρος, που είναι η ανατολική πλευρά της Μεσογείου, θα πρέπει να παραμείνει ένα μέρος της Συμμαχίας,  από το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια στρατηγική πυρηνική επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Κέντμι.

«Αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία αναπτύχθηκε στη ναυτική βάση στην Ταρτούς. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ - για να αντισταθμίσει με κάποιον τρόπο τη βρετανική βάση του ΝΑΤΟ στην Κύπρο», είπε καταλήγοντας ο Ισραηλινός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου αιώνα, η Τουρκία αναγνώρισε το βόρειο τμήμα του νησιού της Κύπρου ως ανεξάρτητη δημοκρατία. Το καθεστώς αυτού του εδάφους συζητήθηκε πρόσφατα, μάλιστα συγκρίθηκε από τους Τούρκους, κατά τη διάρκεια συζητήσεων, σχετικά με την ένωση της Κριμαίας στη Ρωσία.

 Σύμφωνα με έναν αριθμό εμπειρογνωμόνων, η Άγκυρα μπορεί να προσφέρει στη Μόσχα μια «ανταλλαγή ομολογιών». 

Ωστόσο, στη Ρωσία, οι πολιτικοί επιστήμονες σημειώνουν ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Βόρειας Κύπρου είναι αντίθετη με τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επίσης δεν συμφωνεί με τη θεμελιώδη θέση της Μόσχας, η οποία δεν θέλει να αλλάξει το καθεστώς της περιφέρειας που αποτελούν αντικείμενο διεθνών συναλλαγών. Ως εκ τούτου, η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει με την αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου, λένε Ρώσοι ειδικοί.

Πολίτικα Σεκόντια- polit.info,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr