Μαυροβούνιο: Επεισοδιακή Τελετή Ενθρόνισης Σέρβου Μητροπολίτη

Φωτό Tanjug- Η ενθρόνιση του Ιωαννίκιου

Σεπτέμβριος 5, 2021. Ελλάδα.

Η τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου,  Ιωαννίκιου, πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πρωτεύουσα της χώρας,  Τσέτινιε, παρά τις σκληρές αντιδράσεις των Μαυροβουνίων.

Η ένταση, που κρατά εδώ και εβδομάδες, πήρε ανησυχητικές διαστάσεις πριν από την τελετή, καθώς η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία υπέστη μεγάλες απώλειες στην επιδημία του κορωνοϊού (Kovid-19), επέλεξε την πόλη Τσέτινιε, την οποία η Εκκλησία του Μαυροβουνίου θεώρησε ιερή, για την τελετή ενθρόνισης.

Χιλιάδες άνθρωποι από διάφορες πόλεις του Μαυροβουνίου απέκλεισαν την είσοδο στην πόλη Τσέτινιε προκειμένου να εμποδίσουν τον πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πορφύριο και άλλους αξιωματούχους της εκκλησίας να έρθουν στην τελετή.

Προσπαθώντας να ανοίξουν τον δρόμο Ποντγκόριτσα-Τσέτινιε, ο οποίος ήταν αποκλεισμένος με λάστιχα, κοντέινερ και πέτρες, οι αστυνομικοί κάλεσαν το πλήθος να διαλυθεί, όπου αργότερα έλαβαν δραστικά μέτρα με δακρυγόνα.

φωτό Beta - Κάψιμο λάστιχων και οδοφράγματα

Από την άλλη πλευρά, ο πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πορφύριος και ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος φέρεται να έφτασαν στην Τσέτινιε με ελικόπτερο για να παρακολουθήσουν την τελετή υπό βαριά μέτρα ασφαλείας.

Η ενθρόνιση έγινε στο μοναστήρι του Αγίου Πέτρου, όπου μετά την πανηγυρική λειτουργία του αρχιεπισκόπου, ενθρονίστηκε ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Ακτής, Ιωαννίκιος.

Στο Τσέτινιε έχουν ενθρονιστεί κατά το παρελθόν 40 μητροπολίτες Μαυροβουνίου και Ακτής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν υπήρξε λαϊκή συνέλευση στην ενθρόνιση σήμερα, δεν παραβρέθηκαν ούτε πολιτικοί.

Οι ιερείς του μοναστηριού Τσέτινιε υποδέχθηκαν τον Μητροπολίτη Ιωαννίκιο με το αγαπημένο τραγούδι του προηγούμενου Μητροπολίτη Αμφιλόχιου «Јечам жела».

Τότε το «Άξιος» ακούστηκε τρεις φορές στο μοναστήρι, όπως γράφουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr