Λιβύη: Τι κρύβεται πίσω από τη διεθνή διακήρυξη για τις εκλογές


Σεπτέμβριος 13, 2021. Ελλάδα.

Η ανακοίνωση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη που δημοσιεύθηκε χθες από τις δυτικές χώρες της ομάδας P3 + 2 (τρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, συν την Ιταλία και τη Γερμανία) είναι το αποτέλεσμα μιας «δύσκολης» διαπραγμάτευσης που παρήγαγε ένα «ισορροπημένο κείμενο» με σαφή στόχο: να αποτρέψει την αναβολή ή, ακόμη χειρότερα, την αμφισβήτηση των εκλογών, γράφει η ιταλική Nova.news.

Αυτό πληροφορήθηκε το «Agenzia Nova» από λιβυκές πηγές προσκείμενες στα λυβικά θέματα. 

Στις 8 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ, Αγκίλα Σάλεχ, έστειλε στον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Κούμπις, ένα σχέδιο του προεδρικού νόμου του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας ( ενώ η λιβυκή «Γερουσία» με έδρα την Τρίπολη) το θεώρησε απαράδεκτο.

Το έγγραφο - το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν ψηφίστηκε από την "ad hoc" κοινοβουλευτική επιτροπή ούτε από την ολομέλεια - εισάγει ένα είδος ημιπροεδρικού συστήματος γαλλικού τύπου στη Λιβύη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι παρών στο Συμβούλιο Υπουργών, με δυνατότητα παράτασης τετραετούς θητείας.

 Κυρίως, πάνω απ’ όλα επιτρέπει την υποψηφιότητα του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, δεύτερου γιου του νεκρού ηγέτη που έχει ακόμη πολιτικές φιλοδοξίες,  καθώς και του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ , του ισχυρού άνδρα της Κυρηναϊκής που διοικεί τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), εάν ο τελευταίος αποφασίσει να «αυτοανασταλεί» για τις εκλογές, όπως σημειώνει το ιταλικό δημοσίευμα.

 

 (σημ. η Ιταλία, όπως είναι γνωστό,  κρατά αποστάσεις από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ).

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr