Οι Βρυξέλλες δεν υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια»


Σεπτέμβριος 12, 2021. Ελλάδα.

Η διοίκηση των Βρυξελλών αξιολογεί αρνητικά την πρωτοβουλία Mini Schengen (Open Balkan) των ηγετών της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και της Αλβανίας και θεωρεί ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο Ράμα, ο Βούτσιτς και τα Ανοιχτά Βαλκάνια του Ζάεφ είναι εντελώς ασυμβίβαστα με την πρωτοβουλία περιφερειακής ανάπτυξης που αναφέρεται με τη συμμετοχή της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου, όπως αποκάλυψαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική πύλη των Σκοπίων, ‘Mkd’, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν πρέπει να υποστηριχθεί επειδή θεωρεί ότι μειώνει τη στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ με τα Βαλκάνια και ανοίγει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως του μοναδικού στρατηγικού εταίρου με τις βαλκανικές χώρες.

 Η ΕΕ θα λάβει μέτρα για την ελαχιστοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, λένε διπλωματικές πηγές.

Αυτή η επιφύλαξη της διοίκησης των Βρυξελλών επισημαίνεται επίσης στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης των κρατών μελών της ΕΕ. 

Η ιταλική εφημερίδα Stampa ανέφερε ότι αυτή ήταν μια φυσιολογική αντίδραση στις καθυστερήσεις στις συνομιλίες ένταξης αυτών των χωρών και στην αναζήτηση μιας εναλλακτικής λύσης στη νεφελώδη ευρωπαϊκή προοπτική.

Η γαλλική εφημερίδα Liberation σημειώνει την απουσία του Κοσσυφοπεδίου, του οποίου ο «αριστερός εθνικιστής πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι λέει ότι θα προτιμούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία του Βερολίνου».


Η βουλγαρική εφημερίδα Duma αναφέρει ότι η «μίνι Σένγκεν» αναφέρεται στις Βρυξέλλες ως διαχωρισμός αυτονομίας, ο οποίος δημιουργεί ένα είδος βαλκανικής συμμαχίας αντί για ευρωπαϊκή συμμαχία.

«Η ΕΕ έχει αρχίσει να διασπάται στη Βουλγαρο-ρουμανική ΕΕ και τη Γερμανική Ένωση καθώς η Ομάδα του Βίσεγκραντ λειτουργεί ήδη δυτικά της Σερβίας ...

Η ΕΕ φαινόταν να είναι αιώνια, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι προσωρινή, όπως όλες οι άλλες μορφές συμμαχιών ... », εκτίμησε το σλοβενικό Dnevnik.

«Οι Βαλκάνιοι ηγέτες (Ράμα, Ζάεφ και Βούτσιτς) έλαβαν το μήνυμα ότι θα πρέπει να περιμένουν την ΕΕ ενώ οι ΗΠΑ υποστήριξαν τις προσπάθειές τους ...

Η πολιτική βούληση για διεύρυνση της ΕΕ είναι πολύ αδύναμη μεταξύ των ισχυρότερων μελών της Ευρωπαϊκό μπλοκ, ειδικά τώρα που η Γερμανίδα «Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η συνωμοσία για την ένταξη των Βαλκανίων, εγκαταλείπει την εξουσία», ανέλυσαν οι βρετανικοί Financial Times.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr