«Η Τουρκία πρέπει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον της Λιβύης», λέει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών


Σεπτέμβριος 12, 2021. Ελλάδα.

Κωνσταντινούπολη.

 Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Φάθι Μπασάγκα,  δήλωσε ότι η Τουρκία, η οποία είναι επιτυχής στο πεδίο της Λιβύης, θα πρέπει επίσης να είναι ενεργή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι η Άγκυρα πρέπει να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερότητα τόσο στα δυτικά όσο και στα ανατολικά της χώρας.

Αυτά τα εντυπωσιακά λόγια, γράφει η τουρκική Hurriyet, είναι του Μπασάγκα όταν συναντήθηκε με μέλη του Τύπου, εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης και ακαδημαϊκούς σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη, τόνισε, για τη σταθερότητα είναι τεράστιος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει αυτή την υποστήριξη από εδώ και στο εξής.

Ενώ πολλές χώρες υποστήριξαν τον επικεφαλής των παράνομων δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, Χαλίφα Χαφτάρ,  καθώς απέφυγαν να υποστηρίξουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, με την υποστήριξη και την επιτυχία της Τουρκίας επί του εδάφους, νικήσαμε τον Χαφτάρ και σώσαμε την Τρίπολη από το θάνατο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπασάγκα δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον της Λιβύης.

 «Η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη έχει σημαντικό βασικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας. Εάν επιτευχθεί σοβαρή σταθερότητα στη χώρα, θα είναι μεγάλη υπόθεση για τις τουρκικές εταιρείες η ανοικοδόμηση και η κατασκευή της Λιβύης. Θα προκύψουν ευκαιρίες. Η επανεπένδυση των τουρκικών εταιρειών στα ανατολικά θα προσφέρει μια πολύ σημαντική απόδοση τόσο για τον Λιβυκό λαό όσο και για τους Τούρκους επενδυτές», είπε.

Ο Μπασάγκα είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις στα ανατολικά και δυτικά της Λιβύης κάτω από μια στέγη και να υλοποιήσει το σχέδιο δημιουργίας τακτικού στρατού.

«Με το άνοιγμα του αεροδρομίου, προέκυψε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης μεταξύ ανατολής και δύσης. Ο Λιβυκός λαός θέλει η Τουρκία να διαδραματίσει ενεργό ρόλο τόσο στην ανατολή όσο και στη δύση, ώστε να μην επιδεινωθεί αυτό το περιβάλλον εμπιστοσύνης. Υπάρχει πιθανότητα η ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται να κινδυνεύει ξανά από  τις ένοπλες πολιτοφυλακές ή  τον Χαφτάρ.

«Θέλουμε η Τουρκία να ασχοληθεί με ολόκληρη τη χώρα και όχι με μια συγκεκριμένη περιοχή. Ένας τακτικός στρατός που θα δημιουργηθεί θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη Λιβύη. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθεί μια ισχυρή κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη Λιβύη. Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία».

 «Θα θέσεις υποψηφιότητα για πρόεδρος;» ρώτησε δημοσιογράφος.

Ο Μπασάγκα δήλωσε ότι η νομική διαδικασία για την προεδρία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αλλά θα είναι υποψήφιος όταν ξεκινήσει η διαδικασία.

Ερωτηθείς αν θα τηρήσει τις συμφωνίες με την Τουρκία στους τομείς της «οριοθέτησης της θάλασσας» και την  «Ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία», ο Μπασάγκα απάντησε: «Θα τηρήσω τη συμφωνία και θα την προστατεύσω», απάντησε.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr