ΥΠΕΞ Αλβανίας: «Μακάρι οι Αφγανοί πρόσφυγες να έμεναν για πάντα στη χώρα μας»


Σεπτέμβριος 8, 2021. Ελλάδα.

 Τίρανα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, , η οποία είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό των εργασιών για τη στέγαση  των Αφγανών προσφύγων, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «VOA» ότι ο οικονομικός λογαριασμός για τους πρόσφυγες στη χώρα μας θα πληρωθεί από εταίρους.

 «Οι εταίροι πρότειναν την κάλυψη του κόστους από την πλευρά τους. Προς το παρόν, αντιμετωπίζονται με το ίδιο κόστος που είχαν οι Αλβανοί μετά τον σεισμό», είπε.

 

Ενώ στην αρχή ειπώθηκε ότι οι Αφγανοί θα μείνουν μόνο λίγους μήνες στην Αλβανία και στη συνέχεια αποφασίστηκε για ένα χρόνο, ο υπουργός είπε ότι τα καταλύματα στην Αλβανία μπορούν να ξεπεράσουν τους 12 μήνες.

« Είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες, ίσως και περισσότερο. Μεταξύ της στέγασης και της επεξεργασίας τους, θα υπάρχει σημαντικός χρόνος. 12 μήνες θα είναι το ελάχιστο, για να μην αναφέρουμε ότι θα διαρκέσει ακόμη περισσότερο», είπε.

Η Όλτα Τζάσκα είπε ότι θα ήταν ικανοποιημένη εάν κάποιοι Αφγανοί ήθελαν να μείνουν στην Αλβανία για πάντα.

«Φυσικά τους είπα ότι αφορούσε την πολιτιστική, κοινωνική ελίτ του Αφγανιστάν. Είναι δημοσιογράφοι, γιατροί, χρηματοδότες, μηχανικοί κ.λπ. Αυτά είναι τα προσόντα με τα οποία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για προγράμματα μετανάστευσης σε οποιαδήποτε χώρα.

Έχουμε εκφράσει την ετοιμότητα να τους δεχτούμε με την προϋπόθεση ή την εκπεφρασμένη επιθυμία να συνεχίσουμε προς τις ΗΠΑ, αλλά αν εκφράσουν την επιθυμία να μείνουν, θα χαρούμε πολύ να κάνουμε την Αλβανία το σπίτι τους».

Μέχρι στιγμής στην Αλβανία έχουν φιλοξενηθεί 662 Αφγανοί από τους 4 χιλιάδες που αναμένεται να έρθουν συνολικά, όπως σημειώνει το αλβανικό News24.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr