Οι «διερευνητικές διαβουλεύσεις» Τουρκίας-Αιγύπτου σημείωσαν ‘πρόοδο’


Σεπτέμβριος 8, 2021. Ελλάδα.


Η Αίγυπτος και η Τουρκία συμφώνησαν, την Τετάρτη, να συνεχίσουν τις διερευνητικές διαβουλεύσεις μεταξύ τους και επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να επιτύχουν πρόοδο σε ορισμένα θέματα, καθώς και την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη διευκόλυνση της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ τους.

Αυτό ειπώθηκε στην κοινή δήλωση, μετά τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με επικεφαλής τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ  και τον Αιγύπτιο υφυπουργό Εξωτερικών  Χαμντί Σανάντ Λόζα, που πραγματοποιήθηκαν στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν διμερή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και διάφορα περιφερειακά θέματα, όπως η κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε «συγκεκριμένη πρόοδος» στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα μεταξύ της αιγυπτιακής και της τουρκικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι οι χθεσινές συζητήσεις αφορούσαν τον φάκελο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και η πρόοδος ήταν επιτυχής ως προς αυτό.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία συζήτησε με την τουρκική, την Τετάρτη, ορισμένους περιφερειακούς φακέλους, εκ των οποίων η Λιβύη, η Συρία και το Ιράκ, όπου η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε την απόρριψη της στις τουρκικές «παραβιάσεις» της κυριαρχίας των τριών χωρών.

 

Απομάκρυνση μισθοφόρων και τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη

 

Η αιγυπτιακή διπλωματική αντιπροσωπεία ζήτησε «την αναγκαιότητα απομάκρυνσης των  μισθοφόρων και των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη, σε εφαρμογή  των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», σύμφωνα με τις πηγές.

Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι το ζήτημα  της έκδοσης καταζητούμενων ατόμων που εκκρεμούν σε υποθέσεις στην Αίγυπτο θα το χειριστεί το κομμάτι της ασφάλειας, ενώ η τουρκική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε την κατανόησή της για τις αιγυπτιακές ανησυχίες σε αυτό το θέμα.

Ειπώθηκε, επίσης,  ότι η τουρκική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία της να «μηδενίσει» όλα τα προβλήματα με την Αίγυπτο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήθελε να δώσει τα χέρια στην αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, εκφράζοντας την επιθυμία του για την επιτυχία του τρέχοντος γύρου συνομιλιών.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο συνεχίζεται και έχουμε σχεδιάσει έναν οδικό χάρτη για αυτό».

Και πρόσθεσε: «Ο διάλογός μου με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρυ συνεχίστηκε ακόμη και όταν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών περνούσαν μια περίοδο στασιμότητας. Τώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης και εάν συμφωνηθεί ένας μελλοντικός οδικός χάρτης,  θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr