Η Τουρκία προειδοποίησε την Ελλάδα για τα 12 μίλια στο Αιγαίο!


Ιανουάριος 1, 2021. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσία Ακάρ,  μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, τον Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγό  Μούσα Αβσέβερ, τον Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχο Αντνάν Όζμπαλ και τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχο Χασάν Κιουτσουκακιούζ  πέρασαν την τελευταία μέρα του χρόνου με έντονες δραστηριότητες. 

Ο Υπουργός Ακάρ και το επιτελείο της διοίκησης του στρατού συναντήθηκαν με τους ναύτες στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης στη Φώκαια,  στην κύρια αεροπορική βάση στο Τσιγκλί της Σμύρνης  καθώς και τη διοίκηση των χερσαίων δυνάμεων στη Σανλιούρφα, όπου διοργάνωσαν εκδηλώσεις για να γιορτάσουν το νέο έτος με τους Τούρκους στρατιώτες.

Ο υπουργός Ακάρ και οι διοικητές του επιτελείου του συμμετείχαν σε πτήση αποστολής του αεροσκάφους HİK- Αεροπορικού Ελέγχου Προειδοποίησης με την ονομασία «Νότος»[Güney] κατά τις συνεχείς επαφές τους με μονάδες του Στρατού.


Στην πτήση αποστολής που έγινε με το αεροπλάνο «HİK», το οποίο περιγράφεται ως «Το μάτι της Τουρκίας στους ουρανούς», ο υπουργός Ακάρ πέταξε συνολικά 1700 χιλιόμετρα για 3 ώρες με το επιτελείο της διοίκησης του στρατού να τον συνοδεύει.  

Κατά τη διάρκεια της πτήσης της αποστολής, ο Ακάρ έλαβε πληροφορίες μέσω ασυρμάτου με τους κυβερνήτες των πλοίων που ταξιδεύουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τους πιλότους του αεροσκάφους στον αέρα και ορισμένα στοιχεία ξηράς και γιόρτασε το νέο έτος.

Ο Ακάρ μίλησε μέσω ραδιοφώνου, πρώτα με τα πολεμικά πλοία «TCG Gökçeada» και «TCG Gökova» στην κεντρική Μεσόγειο, μετά με το «TCG Gallipoli» στην Ανατολική Μεσόγειο και μετά με το «TCG Kınalıada», το οποίο βρίσκεται στην ακτή της Μερσίνας.

Μάλιστα, ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Κύπρου, ο Ακάρ μίλησε με τον Τουρκοκύπριο διοικητή Σεζάι Οζτούρκ και στη συνέχεια είχε ραδιοφωνική συνομιλία με τον στρατηγό Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου και τον διοικητή της πολεμικής αεροπορίας πτέραρχο Ατίλα Γκιουλάν.

Ο Ακάρ, συνοδευόμενος από το επιτελείο της διοίκησης του τουρκικού στρατού, συναντήθηκε με τους ναύτες στο TCG Bayraktar, το οποίο περιγράφεται ως ο «μεγαλύτερος προστάτης της Γαλάζιας Πατρίδας» στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης της Φώκαιας. 

Γιορτάζοντας το νέο έτος του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου του αμφίβιου σώματος πεζοναυτών, και θίγοντας θέματα άμυνας και ασφάλειας, ο Ακάρ δήλωσε ότι οι Χερσαίες Δυνάμεις, οι Ναυτικές Δυνάμεις και οι Πολεμικές Αεροπορίες εκπλήρωσαν επιτυχώς τα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί με μεγάλο ηρωισμό τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός σύνορα. Δηλώνοντας ότι έχει περάσει μια σημαντική περίοδος, η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή της υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν και έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ενώ έχει κάνει και δηλώσεις για τα πρόσφατα γεγονότα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.


Προειδοποίησε μάλιστα την Ελλάδα,  για τα 12 μίλια, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ τις επεκτατικές τάσεις της χώρας του τις καθόρισε ως «προβλήματα» με την Ελλάδα.

«Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι προσκάλεσε τις  τις ελληνικές αρχές στην 4η συνάντηση, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. 

Επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν και ότι τάσσεται υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων. «Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος, αποτελεσματικός και ισχυρός σύμμαχος για τους φίλους και τους συμμάχους της», κατέληξε.

Milliyet

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr