Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν θα πολεμήσουν μαζί σε «κατασκοπευτικές και ανατρεπτικές δραστηριότητες»


Απρίλιος 4, 2022. Ελλάδα.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν θα συνεργαστούν στον αγώνα κατά των «εγκλημάτων που διαπράττονται στο πλαίσιο του θρησκευτικού εξτρεμισμού» και των «κατασκοπευτικών και ανατρεπτικών δραστηριοτήτων», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

 

 Όπως αναφέρει, μεταξύ των συμφωνιών που υπογράφηκαν στη συνάντηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μπακού στις 25 Φεβρουαρίου 2020, υπήρχε επίσης ένα πρόσθετο πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία Συνεργασίας για την Ασφάλεια που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2013. 

Οι λεπτομέρειες του πρωτοκόλλου προέκυψαν όταν υποβλήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας τον Μάρτιο το πρόσθετο πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία Συνεργασίας Ασφαλείας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, η οποία προβλέπει συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρεμπορίας μεταναστών.

Κοινές επιχειρήσεις

Οι νέοι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν «εγκλήματα που διαπράττονται στο πλαίσιο του θρησκευτικού εξτρεμισμού», «κατασκοπευτικές και ανατρεπτικές δραστηριότητες» και «εγκλήματα κατά της ζωής, της υγείας και της αξιοπρέπειας των πολιτών». 

Με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν θα συνεργαστούν για την καταπολέμηση των εγκλημάτων που διαπράττονται σε αυτούς τους τομείς. 

Στο πρόσθετο πρωτόκολλο προστέθηκε διάταξη ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν «κοινή επιχείρηση επιβολής του νόμου» για την καταπολέμηση των προαναφερθέντων εγκλημάτων. Έτσι, η αστυνομία και η χωροφυλακή των δύο χωρών θα μπορέσουν να οργανώσουν κοινή επιχείρηση εάν επιτευχθεί συμφωνία.

 

Συλλυπητήρια  Τουρκίας για την έκρηξη στο Μπακού

Από την άλλη, η Τουρκία έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στο Αζερμπαϊτζάν για την έκρηξη που σημειώθηκε σε νυχτερινό κέντρο στο Μπακού το προηγούμενο βράδυ, κατά την οποία ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 37 τραυματίστηκαν. 

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Μοιραζόμαστε τον πόνο των αδελφών μας από το Αζερμπαϊτζάν, ελεούμε όσους έχασαν τη ζωή τους, συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες». 

 

cumhuriyet.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr