«Τα όπλα των Ελληνοκυπρίων μπορεί να πάνε στην Ουκρανία», τούρκικο δημοσίευμα


Απρίλιος 4, 2022. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) ζήτησαν από τη Διοίκηση των Ελληνοκυπρίων (GCA) να στείλει τα ρωσικής κατασκευής όπλα από το απόθεμά τους στην Ουκρανία, γράφει η τουρκική Savuma Sanayist.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέβαλαν αίτημα για μεταφορά ρωσικής κατασκευής όπλων  από το απόθεμα της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ουκρανία κατά τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους της ελληνοκυπριακής διοίκησης.

Αναφέρεται ότι η πρόταση έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνοκυπριακή Διοίκηση, η οποία είναι καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες, δεν θα ακολουθεί πλέον πολιτική ουδετερότητας στον πόλεμο.

 

Ποια συστήματα είναι στην ατζέντα παράδοσης;

 

Σε δημοσίευμα στους New York Times την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι ζητήθηκε από τους συμμάχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να στείλουν σοβιετικά όπλα από το απόθεμά τους στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα ελληνοκυπριακά συστήματα αεράμυνας και τα επιθετικά ελικόπτερα. Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν συστήματα αεράμυνας TOR-M1 και Buk-M2, άρματα μάχης T-80U, θωρακισμένο όχημα μάχης BMP3 και επιθετικά ελικόπτερα Mi-35.

Εάν αυτά τα όπλα αποσταλούν στην Ουκρανία, η ελληνοκυπριακή διοίκηση αναμένεται να προμηθευτεί τα αμερικανικής κατασκευής αντίστοιχά τους. 

Ένα τέτοιο σενάριο, από την άλλη, ενδείκνυται αρκετά για να δημιουργηθεί μια νέα ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

savunmasanayist.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr