Τυνησία: Βουλευτικές εκλογές με συμμετοχή κάτω του 9%...


Μετά την προκήρυξη του μποϊκοτάζ, ούτε ένας στους δέκα με δικαίωμα ψήφου δεν συμμετείχε στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τυνησίας. Η αντιπολίτευση το χαρακτήρισε «σοβαρή ήττα» και ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της Τυνησίας, Κάις Σαΐντ (φωτό).

 

Δεκέμβριος 18, 2022. Ελλάδα.

Τύνιδα.

Στις βουλευτικές εκλογές της Τυνησίας, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων που είχαν δικαίωμα ψήφου έμεινε μακριά από τις κάλπες. Μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, η εκλογική οργάνωση ανέφερε ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν  περίπου 8,8%.

 Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2019 συμμετείχε περίπου το 40% του εκλογικού σώματος.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

Προβλεπόταν η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογές. Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει μποϊκοτάζ. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο της Τυνησίας, Κάις Σαΐντ, ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

Ο Κάις Σαΐντ κάλεσε τους Τυνήσιους να προσέλθουν στις κάλπες το πρωί της ημέρας της ψηφοφορίας. Με την ψήφο του, ο αρχηγός του κράτους χαρακτήρισε τις εκλογές ως «ιστορική ευκαιρία» για τους πολίτες να «διεκδικήσουν ξανά τα νόμιμα δικαιώματά τους». Πρόσθεσε ότι η Τυνησία «έκοψε τους δεσμούς με αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα».

Η ενωμένη αντιπολίτευση στο «Μέτωπο Σωτηρίας» ζήτησε από τον Σαΐντ να παραιτηθεί από τη θέση του. «Αυτό που συνέβη σήμερα μοιάζει με σεισμό», είπε ο Νατζίμπ Τσέμπι, επικεφαλής του Μετώπου Σωτηρίας. Από αυτή τη στιγμή θεωρούμε τον Σαΐντ παράνομο πρόεδρο και ζητάμε την παραίτησή του μετά από αυτή την αποτυχία».

Το «Μέτωπο Σωτηρίας» έχει καλέσει σε διαμαρτυρία και καθιστική στάση. Πολλά κόμματα είναι παρόντα σε αυτό το μέτωπο, συμπεριλαμβανομένου του ισλαμικού κόμματος Ennahda, το οποίο εκπροσωπούσε τη μεγαλύτερη παράταξη στο παλιό κοινοβούλιο.

Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη χωρίς πραγματικές συζητήσεις και λίγες αφίσες, πολύ άχρωμες και χωρίς πνεύμα.  Περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να ψηφίσουν.

Το νέο κοινοβούλιο θα αποτελείται από 161 αντιπροσώπους. Ωστόσο, σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες δεν υπάρχουν υποψήφιοι, οπότε η συνέλευση δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι νεωτέρας.

Για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Τυνησίας, το βιοτικό επίπεδο έχει σαφώς επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Η Τυνησία υποφέρει από μια οικονομική κρίση που έχει επιδεινωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή η χώρα της Βόρειας Αφρικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου και σιτηρών.


DW

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr